N.Y.Chase och en sväng till Köpenhamn

July 18, 2017

Vi var i Malmö över helgen. Vi gjorde inget särskilt egentligen men vi spelade lite spel och åkte över till Köpenhamn en sväng. Vi åkte straxt efter att jag skrev förra inlägget om att använda kameran mer. Jag tänkte att jag skulle åtminstone kunna ta lite bilder i Köpenhamn, eller på promenad i Malmö, men jag tog inte ens upp den ur väskan en enda gång utanför lägenheten.

Vi spelade N.Y.Chase på fredagskvällen. Det var ett spel som överraskade. Jag trodde att det skulle vara lite av ett enkelt barnspel, kartongen ger intrycket av ett spel där man lagt in slumpelement för att man ska kunna spela det mellan barn i olika åldrar utan att de äldsta ska vinna varje gång. Men det var faktiskt ganska välbalanserat. En spelare spelar mot de andra som är på lag. Det hela utspelade sig på en karta över Manhattan där man åker mellan olika gatukorsningar och de som spelar ihop ska försöka fånga den som spelar ensam. Jag spelade Mr. X som är den som flyr, då får man spela utan att visa för de andra vart man går men följer i övrigt ungefär samma regler som motståndarna. Med jämna mellanrum ska man dessutom avslöja vart man är, men om man planerar ordentligt kan man se till att vara utom räckhåll för de andra. Det finns olika färdmedel på olika vägar som begränsar vart man kan åka. Med buss eller tunnelbana åker man till exempel längre än med taxi. Utmaningen i spelet är att man får ett begränsat antal biljetter till de olika typerna av färdmedel, ju längre man kommer desto färre biljetter. När biljetterna tar slut begränsas rörelsefriheten betydligt.

Man kan spela spel på många olika sätt och av olika anledningar, ifall man spelar för utmaningen eller för att öva sig i problemlösning är N.Y.Chase kul att spela som Mr. X. Det var knepigt och jag tänker mig att det går att spela och variera många gånger. Man har tillräckligt många specialdrag för att ta sig ur en del knepiga situationer men också få nog för att det ska vara utmanande. Näst intill alla biljetter går åt om man ska klara sig länge nog för att vinna spelet. Jag spelar oftare spel som en social aktivitet, och det blev ofta lite ensamt att spela som den som flyr. Medan det var min tur att spela var jag avskärmad (bokstavligen) och fokuserad på spelet, men medan det var de andras tur var de alla gemensamt fokuserade på spelet. Det är nog ett bra socialt spel om man spelar spelar en av de som jagar Mr. X. Jag tror dock att det blir lite mindre klurigt och lite mer gissningsarbete, flera gånger fanns det två eller tre vägar jag kunde gått och de andra var tvungna att gissa, hade de gissat rätt hade jag förlorat ganska snabbt.

Vi var i Köpenhamn på lördagen och besökte bland annat Stelling som säljer papper och pennor. Jag vet inte om jag kanske kommer att skriva något lite längre på engelska om butiken. Jag kan tycka det är trevligt ibland att läsa om olika pennbutiker. Det kan kännas lite fånigt ibland, men jag vet att jag inte är ensam i alla fall. Det vore nog kul att försöka skriva ett sånt inlägg. Hade jag tänkt på det hade jag tagit några bilder också. Det var egentligen ganska fint utbud av reservoarpennor, men från lite tråkiga märken. Det var främst Lamy, Cross och Mont Blanc. Lamy och Cross har jag testat och de är generellt inte riktigt min stil, Mont Blanc skulle jag gärna testa, men jag har svårt att se mig betala så höga priser, det finns roligare pennor jag skulle kunna köpa för den typen av pengar.