Hejdå Facebook

August 05, 2018

Nu blev det dags. Det känns ganska skönt. Jag har äntligen påbörjat processen att ta bort mitt Facebookkonto. Jag har pratat om det i flera år och har inte aktivt loggat in på väldigt länge, men nu blev det dags att formellt avsluta mitt konto. Egentligen av flera anledningar.

 • Dels känns det som att folk har en större förståelse idag för att en inte har Facebook.

  Kanske har jag hamnat i nya sammanhang, kanske har det hänt något i samhället i stort. Idag förstår folk att det inte är självklart att ge ut en massa information om sig och bekanta till stora företag och vem som helst. Den förståelsen saknades för fem år sen.

 • Jag hoppas att det underlättar för de som ibland skriver till mig där.

  Varje gång jag råkar klicka på en länk till någonting på Facebook ser jag att det ligger meddelanden i deras chatt. Ofta är de för gamla för att bry sig om, men ibland är det från någon som ville något trevligt, eller som jag inte träffat på länge. Nu kommer det bli tydligare för dem att meddelandet inte når fram.

 • Jag har under ganska lång tid använt Facebook för att länka till mina blogginlägg. Det funkar inte längre.

  Det är klart att man fortfarande kan länka till sina blogginlägg, men Facebook har tagit bort möjligheten att använda automatiserade verktyg för att lägga upp länkarna. Jag skulle behöva logga in och skriva varje gång. Det är lite synd för jag vet att en del ser bloggen genom Facebook, men jag kommer inte logga in där och länka varje gång. Det har varit bekvämt att den gjort det, men jag har aldrig riktigt använt inlägget, jag har inte sett några kommentarer eller fått någon feedback där. Detta är nog enda nackdelen som jag ser spontant, men funktionen är redan borta. Om jag lämnar eller stannar kvar gör inte längre någon skillnad.

 • Facebook bad mig att aktivt godkänna deras nya avtal (tack GDPR) annars tänkte de inte låta mig vara kvar.

  Vet du vad Facebook, tack men nej tack. Jag är inte intresserad.

Det har ibland varit bekvämt att ha kunnat logga in och "bara kolla en grej" som annars var otillgänglig, men i takt med att plattformen tappar användare (det har nog planat ut lite nu, men de har tappat jättemycket) hoppas jag att samhället slutar förlita sig på Facebook som enda kommunikationskanal. De företag och föreningar som inte är tillgängliga någon annan stans får helt enkelt klara sig utan mig. Utan det nya godkännandet för GDPR hade jag antagligen låtit det flyta på och fortsatt muttra, men nu finns det absolut ingen funktion längre. Jag har påbörjat att skapa en fil med min data och sen kommer jag välja att avsluta mitt konto.

Vill man nå mig framöver får man precis som tidigare välja någon annan kommunikationsväg.