Google+ lägger ner

October 08, 2018

Google skrev i ett blogginlägg idag att de kommer avvecklan Google+. Helt ärligt är jag förvånad att det inte hänt tidigare. Google+ var lite av en modig satsning men det kändes aldrig riktigt helhjärtat och det slog aldrig riktigt igenom. Google är dessutom sällan rädda för att avsluta tjänster. Det tycks ofta som att de stänger ner tjänster helt oberoende av eventuell användarbas. Att Google+ stängs ner känns då helt naturligt.

The consumer version of Google+ currently has low usage and engagement: 90 percent of Google+ user sessions are less than five seconds.

I samma inlägg skriver de också om tydligare möjligheter att styra vilken data man delar när man ger olika program och appar tillgång till sitt konto. Jag tycker spontant det verkar som bra ändringar. Jag har flera gånger velat testa någon tjänst eller app, och varit beredd att godkänna tillgång till kontot, men sen backat för att tjänsten begärde helt orimligt mycket. Nu kommer appar och tjänster behöva fråga om olika typer av tillgång enskilt. Jag hade önskat att man fick upp alla i en lista och kunde välja att aktivera dem eller inte. Det riskerar att bli ganska många klick ibland nu, och kanske att man godkänner eller tackar nej till något för att man inte vet vad som kommer komma efter. Men jag tror ändå att detta är bättre än hur det varit innan.

Going forward, consumers will get more fine-grained control over what account data they choose to share with each app. Instead of seeing all requested permissions in a single screen, apps will have to show you each requested permission, one at a time, within its own dialog box. For example, if a developer requests access to both calendar entries and Drive documents, you will be able to choose to share one but not the other.

I android kommer de också ändra så att bara den app som faktiskt används för telefon eller SMS kommer kunna få tillgång till dem. Så Facebook kommer inte kunna begära att få läsa dina SMS längre ifall du inte faktiskt använder den som SMS-klient. Det känner jag är ett bra steg. Inte ett självklart steg, det finns nackdelar, exempelvis kan jag se scenarier där någon använder en tjänst för att proccesera eller vidarebefordra SMS men en annan för att faktiskt läsa dem. Jag tror dock att det är ganska sällsynt, den som har den typen av system skulle jag tro har bättre, säkrare tjänster än SMS. Jag tror överlag att det blir bra.

Only an app that you’ve selected as your default app for making calls or text messages will be able to make these requests.