Sun, 08 Apr 2012
Om att fixa stavfel

Jag brukar inte vara så noga medan jag skriver en text. Istället går jag ofta tillbaka och fixar de grövsta tangentslintningarna i efterhant. I detta upkommer dock ett dilemma när jag inte har fixat någon spellchecker till emacs. Då blir det svårare att se alla dessa fel i texten som oundviklingen finns där. Om jag dessutom är lite trött på texten efter att ha skrivit den (till och från) i någon timma så orkar jag sällan läsa igenom särskillt nogsamt.
I många bloggplattformer är det inte egentligen ett problem för jag kan enkelt gå tillbaka i efterhand utan att det gör någon skillnad utöver mina rättningar. Med Pyblossxom däremot är det inte riktigt lika enkelt. När Pyblossxom skapar htmlsidorna kollar den på mina textfiler och för att sätta tid och datum för ett inlägg använder den mtime. Mtime är en av flera typer av metainformation som finns kring filer och den säger när en text senast ändrades (modify time). Så om jag går in i en fil och ändrar en bokstav eller två (morgonen efter publicering) kommer den att tro att inlägget är publicerat dagen efter.

Så hur löser man det? Jo det är egentligen ganska enkelt även om jag inte riktigt är bekväm med min metod. Generellt känns det som att den typen av flaggor (som mtime) finns av en anledning, de används inte lika mycket längre som i datorernas bardom, men jag vet att till exempel mutt nyttjar dem. Nu nyttjar inte jag mutt och det rör sig inte om mailfiler, men det känns ändå lite olustigt att ändra. Dock har jag nog inte så mycket val, antingen får jag låta felen kvarstå, låta den ändra tiden eller ändra på mtime. Så jag tänker testa att ändra och se vad som händer, jag tror inte att det ska få några märkbara följder. Det är också ganska lätt gjort, kommandot är: "touch -mt YYMMDDhhmm [file]" där [file] är filen (relativ länk) och tiden skrivs efter formatet ovan.

Ännu en sak jag inser nu är att jag borde implementera något sätt att skriva markerad text (till exempel för kod), det borde vara ganska lätt att implementera. Antagligen mer om detta senare.

blog comments powered by Disqus

Hacker emblem Made with PyBlosxom