Sat, 07 Apr 2012
Om flytten till FS Data

Jag skrev lite om varför jag bytte webbhotell på mig gamla blogg. Det handlade om flera saker, inte minnst att jag lyckades hoppa på ett erbjudande om 15 års webbhotell till priset av ett kvartal. FS Data har också en lite annan stil på sina tjänster än loopia som jag hade innan. På loopia finns enkla lösningar och one-click-installers. På FS Data är det inte riktigt lika enkelt, men å andra sidan kan jag sköta saker som jag vill och lära mig hur det funkar.
Jag valde också att byta domännamn. Eller egentligen att byta TLD. Här finns för och nackdelar. Den stora nackdelen är såklart att jag måste få alla att komma hit istället för till den gamla adressen, och att jag måste byta mina mailadresser. Den stora fördelen däremot är att min gamla adress är registrerad i USA, och de för lite sen kände att de hade rätt att blockera adresser till synes godtyckligt. Så jag registrerade samma adress fast med .se istället för .net.

Så nu hade jag ett nytt webbhotell där jag kunde börja helt från början och göra som jag kännde. Jag ville inte ha wordpress igen. Även om jag kan få en sida som är snyggare än den jag skulle kunna (orka) skriva sjäv så lär jag mig ingenting på det och dessutom blir jag bunden till redan existerande teman och pluginer. Så jag började leta och hittade pyblosxom. Efter att ha testat på datorn hemma och fixat till designen på siten började jag sätta upp det på servern hos FS Data.

Eftersom jag inte vill (och förhoppningsvis inte har rättigheter att) installera det på hela servern så ville jag skapa en virtual environment. Det var inte helt oproblematiskt, men gick förvånansvärt enkelt med scriptet på den här siten. Sen installerade jag enkelt enligt instruktionerna på pyblosxoms hemsida, setupen efter det gick helt enligt planerna, tänk på hur du länkar saker bara. Alla länkar måste vara hårda länkar eftersom pyblosxom har samma mall för alla sidor oavsätt placering i filträdet.

Det fina med pyblosxom är att jag slipper alla begränsande webbinterface och istället kan jag enkelt ladda upp en textfil i rätt mapp på servern. Sen ger jag bara ett kommando till pyblosxom så skapar den alla htmlfiler och lägger dem i den mapp jag ställt in i configfilen. I mitt fall "/blog" i den offentliga delen av mitt serverutrymme. På FS Data kan jag logga in via ftp eller ssh, men för att slippa logga in via ssh och köra kommandot varje gång jag skrivit ett inlägg, så skrev jag en rad i crontab som kör kommandot två gånger per dag. Jag kanske ändrar på det framöver, beroende på hur mycket det faktiskt behövs, vi får se.

Så efter att ha satt upp allt är det nu ganska klart. Antagligen kommer det att bli en del förändringar här, men över lag är det ganska klart. Så "good for me, right!"

blog comments powered by Disqus

Hacker emblem Made with PyBlosxom