Mon, 09 Apr 2012
Hej, och hejdå instagram

Instagram, fotodelningstjänsten, blev nyligen tillgänglig på android. En knapp vecka senare blir det offentligt att facebook köper upp tjänsten. Appen ska tydligen fortfarande vara fristående, men integrationen med facebook ska bli större. Jag vet inte vad det innebär i praktiken, men kan bara anta att det kommer betyda minska integration med övriga microbloggar/sociala nätverk. Instagram är inte någon supertjänst från början ändå, även med extern kamera (systemets kamera) begränsas man till kvadratiskt format och kan inte egentligen göra något med bilderna som man inte kan minst lika bra i andra tjänster..

Jag antar att man får hålla ett öga på vad som händer, inte minst med deras TOS. Men antagligen kommer jag ta bort min data och plocka ner kontot. Har en stund på mig dock då det skulle dröja något innan köpet går igenom.

Update:
Har kikat runt lite, och inser att folk verkar hoppa av instagram till höger och vänster. Eller inte bry sig det minsta, beroende på vilka kretsar kollar i. Känner ändå att det finns en poäng i att förklara. Att instagram blir uppköta är inte ett egentligt problem. Företag blir uppköpta till höger och vänster hela tiden. Problemet (i min mening) ligger i facebook. Det är ett gigantiskt privat företag med ofantligt mycket information om miljoner individer. Och genom att nyttja tjänsterna (gå med på avtalen) ger man dem rätt till lite av varje.
Än så länge skulle det lika gärna kunna beskriva google. Google är jag misstänksam mot, men google har inte fått det att verka som att de gjort en sport av att lura sina användare. Genom missvisande användargränssnitt och jobbiga-som-fan menyer gör facebook det gång på gång svårt för användare att faktiskt försöka få någon form av kontroll eller ens koll på vilken data facebook faktiskt har sparad. Jag tog bort mitt facebook-konto för länge sen, jag är inte insatt i vad de gjort på senare tid utöver det som kommit upp i bloggar och på nyhetssiter. Men när det gäller facebook kommer det upp ganska mycket. Jag undviker om möjligt gärna att ge dem mer data än nödvändigt (med nödvändigt menar jag att de ser mig när jag öppnar en sida som laddar någon av deras knappar, men de kan åtminstone inte knyta ihop mig med ett namn och ett inlogg) till facebook. Att låta dem hålla i mitt konto för fotodelning känns för mig avlägset.

blog comments powered by Disqus

Hacker emblem Made with PyBlosxom