Mon, 25 May 2015
Mobilvänlig

För en tid sedan började Google markera i sökresultat ifall en hemsida är mobilvänlig. Exakt vad det innebär att vara mobilvänlig vet jag inte riktigt. Oavsett vad det är så har det, i kombination med att min hemsida behövde en översyn, lett till att min hemsida (och blogg) är bättre formaterad för att läsa på små skärmar nu.

Jag har lärt mig en del nytt om HTML och om CSS, jag har använt funktioner som inte fanns när jag skrev första versionen av sidan, och jag har friskt blandat css3 med gammal kod, och HTML5 med HTML4.01. Jag har också städat upp en hel del i koden, det kommer antagligen inte göra så stor skillnad för er, men gör underverk för mig. Kvar att ta tag i är att se över resten av den gamla koden (och i en förlängning få över allt till nya standarderna). Och att kommentera koden ordentligt så att det inte är lika bökigt att göra uppdateringar i framtiden.

TL;DR: Nu är det enklare att läsa min hemsida och blogg på mobiltelefonen.

Over and out.. En väl spenderad helg.

Sat, 09 May 2015
Ljudproblemet

Jag satt ett par timmar igår kväll och försökte styra lamporna på min laptop, det ledde till att jag återbesökte ljudproblemen jag haft.

Jag har äntligen lyckats döda ljudet på min dator på ett stabilt sätt. Och väcka det igen. Det är ett riktigt viktigt steg i att fixa problemet. Tyvärr har jag stängt av ljudet genom att höja temperaturen i datorn, och fått tillbaka det genom att sänka temperaturen igen. Det förklarar varför det funkar efter att jag stängt av datorn en stund, och inte efter att jag startat om. Brytpunkten verkar ligga kring eller straxt under 50°C.

Det tråkiga med dethär är att det känns väldigt svårt att fixa. Jag vet faktiskt inte om det ligger i mjukvara eller i hårdvara. Men om det ligger i mjukvara så ligger det (skulle jag tro) väldigt djupt i mjukvaran, nära hårdvaran. Så djupt ner i mjukvaran har jag inte koll på att fixa tyvärr. Andra som har liknande problem med samma modell verkar ha det efter en uppdatering på en drivrutin i Windows. Jag hoppas att något implementerat en feature på ett liknande sätt, och skapat samma bug, men det känns inte särskilt troligt, även om det vore det bästa för att det i så fall förhoppningsvis löser sig självt i en senare uppdatering. Det skulle också kunna vara hårdvara (även om jag inte riktigt ser hur). Jag har en skruv som sitter snett i chassit vid fläkten, som gör att det inte går att stänga chassit riktigt, jag vet inte hur det skulle påverka men tänker mig att det skulle kunna ha med saken att göra, eftersom fläkten går igång när det blir varmt. Jag minns inte riktigt, men har för mig att sladden för subwoofern går förbi det hörnet.

Over and out.. Detta är också helgen då jag tänker mig att jag ska sätta upp en ny Raspberry Pi och sätta upp screen igen och logga in på IRC, vi får se hur det går.

Mon, 04 May 2015
Newsblur

Jag fick ett mail från Paypal idag. I mailet stod det att det hade gjorts en betalning från mitt konto. Av naturliga skäl var jag lite förvånad och undrande över vad det handlade om. Straxt därefter började jag fundera över vem som haft tillgång till mitt paypal-konto (bara jag). Men när jag öppnade mailet såg jag att det som hade hänt var att det dragits pengar för årsprenumerationen till Newsblur.

Jag var inte det minsta beredd på att det hade gått ett år sedan jag började betala för Newsblur. Men jag har antagligen använt tjänsten en bra bit över 1000 gånger det senaste året så det känns helt okej att betala för prenumerationen. Vill man testa har jag för mig att man kan göra det gratis och vill man ha många (jag tror över 60) feeds i sin rss-läsare kan man betala kring 200 kronor per år. Då får man dessutom lite snabbare uppdateringar och annat trevligt. Jag är nöjd, om än något förvånad.

Over and out.. Hemma med förkylning/feber idag. Jag såg på stripped igen.
Sat, 02 May 2015
Datorfix och förkylning

Jag är ledig, vilket verkar innebära att jag är förkyld. Men jag har tagit tag i att fixa med min stationära dator. Det nya tangentbordet börjar kännas riktigt bra, och jag fixade en ny mus också som faktiskt funkar, och med lite extra knappar som underlättar. Det blir lite skönare att använda datorn när jag har bra gränssnitt.

Det har gjort att jag använder datorn mer och att jag stört mig mer på alla småsaker jag inte tagit tag i att fixa hittills. Men nu har jag fixat åtminstone mina vanligaste snabbkommandon från laptopen, jag har ordnat så att datorn hittar min NAS automatiskt och jag har sett till att min login-skärm ser lite bättre ut. Det gjorde att jag var tvungen att fixa genomskinligheten i min terminal. Det har varit skönt att jobba lite i textfiler igen, det märktes att jag inte skrivit kod på länge. Det var kul att se hur snabbt jag kom in i koden igen.

Over and out.. NAS-lösningen går upp som en Gist.
Thu, 30 Apr 2015
Långhelg

Det har varit både många dagar och långa dagar på jobbet de senaste veckorna. Det ska bli skönt att kunna ta långhelg nu. Jag jobbar halvdag hemifrån imorn, men är ledig första maj, och sen lördag och söndag. Det känns bra. Nästa veckan blir det fler långa dagar, men det känns bra att ha helgen fri. Efter SFSFUM förra veckan och möteshandlingar att ta igen till denna och nästa vecka känns det bra att försöka göra ingenting ett par dagar, eller åtminstone inte ansvara för någonting.

Det har tagit ett par dagar men jag har börjat vänja mig vid mitt nya tangentbord. Jag borde verkligen lära mig att skriva ordentligt. Som det är nu är jag ganska långsam och inte det minsta ergonomisk, men jag har åtminstone bra hårdvara. Det stör mig att jag fortfarande inte listat ut vad felet är med ljudet på min laptop. Det hade antaglien inte stört mig lika mycket ifall jag hade stavningskontroll på min tablet, eller om min vanliga dator var portabel. Jag skulle vilja ha en enhet där allt fungerade så att säga, utan att för den skull behöva isolera mig i ett annat rum.

Over and out.. ZzZzzz

<<<  <<  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom