Fri, 12 Jun 2015
Äldre inlägg

Nu mot slutet av terminen och början av sommaren är det ganska hektiskt på jobbet. Många nämnder och styrelser har haft sitt sista möte för terminen och nästa vecka är det någon typ av sommaravslutning varje kväll. Men det känns ändå att det börjar lugna ner sig. Kontoret (som ligger i universitetsbibliotekets lokaler) känns väldigt tomt efter att nästan alla studenter har gått på sommar-ledigt (eller mer troligt sommarjobb).

Jag har haft lite tid om kvällarna att fixa med min blogg, jag har inte riktigt varit nöjd med att mina inlägg försvinner när jag skriver nya. Man har alltid kunnat nå dem om man haft en länk, men det har inte varit lätt att klicka runt och läsa gamla inlägg ifall man inte vetat vad man letar efter. Nu är det äntligen fixat.

Programmet jag använder för att blogga heter pyblosxom och är en rad med filer skrivna i python som tillsammans gör textfiler till html-kod och genererar statiska sidor. Det är egentligen byggt med huvudfunktionen att generera sidorna när de efterfrågas av en webbläsare, men man kan ställa in den på att generera allt i förväg som fasta sidor och länka runt på dem istället (statiska sidor). Det finns en rad olika pluginer* som gör olika saker, till exempel finns det en för taggar som blev uppdaterad för en tid sedan så att den stödjer de statiska sidorna (därför har mina tidiga inlägg inga taggar). Det finns också en som gör att den genererar flera index-sidor med de gamla inläggen och länkar till dem. Men det har inte funkat till statiska sidor tidigare.

Men jag tröttnade och skrev om den (lite) och fick det att funka. Jag får säga att jag är lite imponerad av mig själv. Jag kan inte egentligen python, men jag kan tillräckligt för att läsa det. Så med lite kopierande och ändringar har jag fått det att funka. Jag har också lagt till en funktion för att länka till första och sista sidan (äldsta och nyaste inläggen) som inte var med över huvud taget innan. Jag ville egentligen bara säga att det känns lite kul att jag lyckades. Koden ligger än så länge på min Github, jag har pratat med de som ansvarar på projektet så förhoppningsvis kommer koden in i programmet sen (efter att det är ordentligt testat).

Over and out.. Dags för sommarstädning.

Sun, 07 Jun 2015
Fastnade i kod

Klockan har hunnit bli halv fyra, och det är ljust ute. Jag spenderade hela kvällen med att spela datorspel, men när jag skulle gå och lägga mig så fastnade jag vid datorn och började lära mig php. Jag har tänkt lära mig php ganska länge, det är ett väldigt enkelt språk ifall man kan lite kod sedan tidigare. Min erfarenhet i bash gör verkligen nytta här.

Det var länge den jag fastnade i något och glömde bort tiden, det är lite skönt när det händer men tråkigt att det blir så sent varje gång. Att det börjar bli ljust är också skönt för det innebär att det är sommar, men lite tråkigt för det innebär också att min morgondag blir mycket kortare.

Over and out.. Godnatt*

Tue, 26 May 2015
Neo900 och bristerna med dagens telefoner

Jag gillade verkligen min N900 tills den gav upp. Jag hade den innan min första android-telefon, och den var underbar. Den var antagligen dålig på många sätt som jag inte minns nu, men det var en liten dator i fickan på ett sätt som en android-telefon inte är. Det finns ett projekt för att ta fram en ny variant av den, Neo900, som kommer vara dyr, och antagligen inte jättebra. Det planeras för en ARM-processor, de är bra och snabba idag, men behöver generellt anpassad mjukvara. Även om mycket finns så finns inte allt. Den kommer ha en resistiv pekskärm, som om den var från början av 2000-talet. Men den kommer vara öppen, den kommer ha ett inbyggt tangentbord, och den kommer vara i fickformat och ha möjlighet att gå ut på mobilnätet. Jag är inte intresserad av att ha den som telefon, jag har blivit alldeles för bekväm med alla mina appar, men jag kan absolut tänka mig att ha den i fickan, eller väskan för att svara på mail, hoppa in på ssh-servern eller skriva ett blogginlägg. Sånt som jag idag kan göra relativt bekvämt på surfplattan med ett externt tangentbord, men inte riktigt på telefonen via pekskärm.

Det skulle också innebära att jag kunde vara mindre beroende av Google för min digitala säkerhet. Om jag inte använde surfplattan eller telefonen för att till exempel läsa mail, eller koppla upp mig till olika servrar skulle jag kunna fundera mycket mindre på säkerheten i dem. Men jag har vant mig vid att kunna ta den typen av funktioner med mig. Om jag kunde ha det i en egen device[*] kunde jag istället fundera på att säkra upp den, och eftersom den är öppen och och kör den typ av linux jag väljer skulle jag vara relativt familjär och bekväm med systemet. Android är jättesmidigt, men jag har inte egentligen koll på vad som händer under menyerna.

Over and out.. Den är för dyr och inte ens tillgänglig ännu.

Mon, 25 May 2015
Mobilvänlig

För en tid sedan började Google markera i sökresultat ifall en hemsida är mobilvänlig. Exakt vad det innebär att vara mobilvänlig vet jag inte riktigt. Oavsett vad det är så har det, i kombination med att min hemsida behövde en översyn, lett till att min hemsida (och blogg) är bättre formaterad för att läsa på små skärmar nu.

Jag har lärt mig en del nytt om HTML och om CSS, jag har använt funktioner som inte fanns när jag skrev första versionen av sidan, och jag har friskt blandat css3 med gammal kod, och HTML5 med HTML4.01. Jag har också städat upp en hel del i koden, det kommer antagligen inte göra så stor skillnad för er, men gör underverk för mig. Kvar att ta tag i är att se över resten av den gamla koden (och i en förlängning få över allt till nya standarderna). Och att kommentera koden ordentligt så att det inte är lika bökigt att göra uppdateringar i framtiden.

TL;DR: Nu är det enklare att läsa min hemsida och blogg på mobiltelefonen.

Over and out.. En väl spenderad helg.

Sat, 09 May 2015
Ljudproblemet

Jag satt ett par timmar igår kväll och försökte styra lamporna på min laptop, det ledde till att jag återbesökte ljudproblemen jag haft.

Jag har äntligen lyckats döda ljudet på min dator på ett stabilt sätt. Och väcka det igen. Det är ett riktigt viktigt steg i att fixa problemet. Tyvärr har jag stängt av ljudet genom att höja temperaturen i datorn, och fått tillbaka det genom att sänka temperaturen igen. Det förklarar varför det funkar efter att jag stängt av datorn en stund, och inte efter att jag startat om. Brytpunkten verkar ligga kring eller straxt under 50°C.

Det tråkiga med dethär är att det känns väldigt svårt att fixa. Jag vet faktiskt inte om det ligger i mjukvara eller i hårdvara. Men om det ligger i mjukvara så ligger det (skulle jag tro) väldigt djupt i mjukvaran, nära hårdvaran. Så djupt ner i mjukvaran har jag inte koll på att fixa tyvärr. Andra som har liknande problem med samma modell verkar ha det efter en uppdatering på en drivrutin i Windows. Jag hoppas att något implementerat en feature på ett liknande sätt, och skapat samma bug, men det känns inte särskilt troligt, även om det vore det bästa för att det i så fall förhoppningsvis löser sig självt i en senare uppdatering. Det skulle också kunna vara hårdvara (även om jag inte riktigt ser hur). Jag har en skruv som sitter snett i chassit vid fläkten, som gör att det inte går att stänga chassit riktigt, jag vet inte hur det skulle påverka men tänker mig att det skulle kunna ha med saken att göra, eftersom fläkten går igång när det blir varmt. Jag minns inte riktigt, men har för mig att sladden för subwoofern går förbi det hörnet.

Over and out.. Detta är också helgen då jag tänker mig att jag ska sätta upp en ny Raspberry Pi och sätta upp screen igen och logga in på IRC, vi får se hur det går.

<<<  <<  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom