Wed, 17 Jun 2015
Bygger och städar

Idag har jag varit på möte med Kultur och Fritidsnämnden. Vi var väldigt få på mötet, men det var en ganska trevlig sommaravslutning. Vi var i Slakmöre på bygdegården och fick höra lite om hur det går för deras förening, som verkar göra ett gott arbete på ett sätt som engagerar medlemmarna. Vi tog tre beslut, det främsta var ett kultur- och fritidspolitiskt program som är tänkt att gälla för mandatperioden ifall det går igenom i kommunfullmäktige, och jag kan inte se varför det skulle bli kontroversiellt där. I övrigt var det två ärenden som kommer återkomma i höst.

I övrigt har jag spenderat kvällen med att tvätta och förstöra vårt nya matsalsbord. Tekniskt sett har vi ingen matsal men det större bordet i vardagsrummet var gammalt, ärvt och slitet. Det nya är fint och tungt som fasen. På vägen upp i trappan vek sig kartongen som jag höll i så (den onödigt tunga) bordsskivan föll i stentrappan och har ett litet jack i lacken, men känns skönt att sitta vid och är riktigt fint i övrigt. Jag har också byggt två stolar hittills, och har två kvar. De är inte de jag hade valt i butik, men förvånansvärt sköna att sitta på. Hade jag fått välja hade vi antagligen fortfarande letat.

Veckan har i övrigt varit fylld av sommaravslutningar. Det började i förra veckan när flera av universitetets organ hade terminens sista möte. Denna veckan har vi på kåren bjudit in till sommarsupé (där vi tackar universitetet, kommunerna och våra övriga samarbetspartners för året som gått) i måndags. Vi har haft sommaravslutning med organisationen i tisdags. Idag har vi avslutning med styrelsen (som jag missar eftersom jag hade möte med Kultur och Fritid). Och imorgon har vi presidiemiddag. Presidiemiddagen är en av höjdpunkterna på kåråret. Under middagen ses avgående och tillträdande presidie (de heltidsarvorderade i kåren) och umgås, snackar skit, tackar av de som lämnar och lär känna de som ska jobba nästa år. Det är första gången på hela året som vi lyckats ses allihop utan att det varit jobb och möte. Jag har inte riktigt lyckats övertyga mig om att vi faktiskt kommer lyckas ses alla ännu, men det är mindre än ett dygn kvar nu och ännu har det inte dykt upp något så jag är hoppfull.

Over and out.. Osäker på vart jag ska göra av det gamla bordet tills vi kan slänga det på återvinningen.

Sun, 14 Jun 2015
Taggar som kategorier

Min blogg har länge genererat en rss-feed. Jag tror att den kanske till och med gjort det sen jag satte upp nya siten när jag flyttade till fsdata*. Men kategorin som syns i en rss-läsare har länge varit samma som den dir (folder) jag lagt textfilen i när jag genererade inlägget. Min förhoppning är att det är löst nu.

Jag har suttit sen jag blev klar med att fixa så man kan bläddra mellan inläggen och försökt lösa det här, men det verkar som att jag lyckats. Jag har definitivt lärt mig en del om python den senaste veckan, men min erfarenhet av att koda har gjort det hanterbart trots att jag inte kunnat språket sedan innan. Jag har ändrat om lite i pluginen som genererar taggarna för inläggen så att den också ska generera taggar för min feed. Förhoppning är alltså att kategorierna i feeden ska vara samma som taggarna för inlägget.

I övrigt kan sägas att dagen varit mycket varm men produktiv. Vi har äntligen tagit tag i att byta golvet på balkongen, vi köpte trall på ikea, som vi la på istället för de gamla pallarna som låg där när vi flyttade in. De var gröna i kanterna och man kunde sticka sig på dem ifall man trampade på fel plats. Men nu är det ordnat, och balkongen mycket finare.

Over and out.. Jag hoppas att det kategorierna funkar nu när jag skriver att de ska göra det.

Fri, 12 Jun 2015
Äldre inlägg

Nu mot slutet av terminen och början av sommaren är det ganska hektiskt på jobbet. Många nämnder och styrelser har haft sitt sista möte för terminen och nästa vecka är det någon typ av sommaravslutning varje kväll. Men det känns ändå att det börjar lugna ner sig. Kontoret (som ligger i universitetsbibliotekets lokaler) känns väldigt tomt efter att nästan alla studenter har gått på sommar-ledigt (eller mer troligt sommarjobb).

Jag har haft lite tid om kvällarna att fixa med min blogg, jag har inte riktigt varit nöjd med att mina inlägg försvinner när jag skriver nya. Man har alltid kunnat nå dem om man haft en länk, men det har inte varit lätt att klicka runt och läsa gamla inlägg ifall man inte vetat vad man letar efter. Nu är det äntligen fixat.

Programmet jag använder för att blogga heter pyblosxom och är en rad med filer skrivna i python som tillsammans gör textfiler till html-kod och genererar statiska sidor. Det är egentligen byggt med huvudfunktionen att generera sidorna när de efterfrågas av en webbläsare, men man kan ställa in den på att generera allt i förväg som fasta sidor och länka runt på dem istället (statiska sidor). Det finns en rad olika pluginer* som gör olika saker, till exempel finns det en för taggar som blev uppdaterad för en tid sedan så att den stödjer de statiska sidorna (därför har mina tidiga inlägg inga taggar). Det finns också en som gör att den genererar flera index-sidor med de gamla inläggen och länkar till dem. Men det har inte funkat till statiska sidor tidigare.

Men jag tröttnade och skrev om den (lite) och fick det att funka. Jag får säga att jag är lite imponerad av mig själv. Jag kan inte egentligen python, men jag kan tillräckligt för att läsa det. Så med lite kopierande och ändringar har jag fått det att funka. Jag har också lagt till en funktion för att länka till första och sista sidan (äldsta och nyaste inläggen) som inte var med över huvud taget innan. Jag ville egentligen bara säga att det känns lite kul att jag lyckades. Koden ligger än så länge på min Github, jag har pratat med de som ansvarar på projektet så förhoppningsvis kommer koden in i programmet sen (efter att det är ordentligt testat).

Over and out.. Dags för sommarstädning.

Sun, 07 Jun 2015
Fastnade i kod

Klockan har hunnit bli halv fyra, och det är ljust ute. Jag spenderade hela kvällen med att spela datorspel, men när jag skulle gå och lägga mig så fastnade jag vid datorn och började lära mig php. Jag har tänkt lära mig php ganska länge, det är ett väldigt enkelt språk ifall man kan lite kod sedan tidigare. Min erfarenhet i bash gör verkligen nytta här.

Det var länge den jag fastnade i något och glömde bort tiden, det är lite skönt när det händer men tråkigt att det blir så sent varje gång. Att det börjar bli ljust är också skönt för det innebär att det är sommar, men lite tråkigt för det innebär också att min morgondag blir mycket kortare.

Over and out.. Godnatt*

Tue, 26 May 2015
Neo900 och bristerna med dagens telefoner

Jag gillade verkligen min N900 tills den gav upp. Jag hade den innan min första android-telefon, och den var underbar. Den var antagligen dålig på många sätt som jag inte minns nu, men det var en liten dator i fickan på ett sätt som en android-telefon inte är. Det finns ett projekt för att ta fram en ny variant av den, Neo900, som kommer vara dyr, och antagligen inte jättebra. Det planeras för en ARM-processor, de är bra och snabba idag, men behöver generellt anpassad mjukvara. Även om mycket finns så finns inte allt. Den kommer ha en resistiv pekskärm, som om den var från början av 2000-talet. Men den kommer vara öppen, den kommer ha ett inbyggt tangentbord, och den kommer vara i fickformat och ha möjlighet att gå ut på mobilnätet. Jag är inte intresserad av att ha den som telefon, jag har blivit alldeles för bekväm med alla mina appar, men jag kan absolut tänka mig att ha den i fickan, eller väskan för att svara på mail, hoppa in på ssh-servern eller skriva ett blogginlägg. Sånt som jag idag kan göra relativt bekvämt på surfplattan med ett externt tangentbord, men inte riktigt på telefonen via pekskärm.

Det skulle också innebära att jag kunde vara mindre beroende av Google för min digitala säkerhet. Om jag inte använde surfplattan eller telefonen för att till exempel läsa mail, eller koppla upp mig till olika servrar skulle jag kunna fundera mycket mindre på säkerheten i dem. Men jag har vant mig vid att kunna ta den typen av funktioner med mig. Om jag kunde ha det i en egen device[*] kunde jag istället fundera på att säkra upp den, och eftersom den är öppen och och kör den typ av linux jag väljer skulle jag vara relativt familjär och bekväm med systemet. Android är jättesmidigt, men jag har inte egentligen koll på vad som händer under menyerna.

Over and out.. Den är för dyr och inte ens tillgänglig ännu.

<<<  <<  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom