Wed, 22 Jul 2015
Island

Jag sitter i ett väldigt bullrigt flygplan över vad jag antar är Atlanten. Vi är på väg hem från Island. Jag har inga planer på att publicera någon resedagbok, men jag kan säga att vi har haft det väldigt trevligt. Reykjavik är en ganska liten stad för att vara huvudstad, men det fanns gott om ställen att äta bra (läs god inte nödvändigtvis nyttig) vegetarisk mat. Det finns också gott om turist-butiker och butiker för fjällvandringskläder. Det verkar också finnas en ganska levande graffiti-kultur. Speciellt i de äldre kvarteren, där vårt hotell låg, fanns det gott om snyggt målade fasader (och en eller två, men väldigt få ganska fula taggar). Med 220 000 invånare (ungefär 2/3 av Islands befolkning) kändes det som en ganska lagom stad.

Vi köpte en paketresa med ett par olika guidade turer. Vi har sett mycket isländsk natur, vi har också sett mycket av insidan på isländska bussar. De första dagarna på Island skämtade vi att naturen var lite som en blandning av Norrland och alvaret på Öland (den lilla erfarenhet jag har av Norrland är från området kring Östersund). Nu på vägen hem känns det som att det stämmer ganska väl, det är ganska långa avstånd, det finns gott om berg, vatten och karga landskap.

Tidsskillnaden mellan Sverige och Island kändes ganska jobbig. Island ligger två timmar bakom Sverige (en tidszon och ingen sommartid), vilket innebär att jag under första halvan av semestern vaknade klockan fem på morgonen. Det är också ljust (nästan) hela tiden. Södra Island där Reykjavik ligger och där vi var ligger under polcirkeln som går genom norra Island. Under veckan som gått har solen gått ner kring halv tolv och upp kring halv fyra, men det är ljust en stund efter solen gått ner och ljust en stund innan. Så när klockan är tolv och det känns som att hon är två är det fortfarande för ljust för att sova, hotellet hade mörkläggningsgardin, men den var inte speciellt mörk.

Over and out... Vi har gått ganska mycket senaste veckan, det vore trevligt att kanske fortsätta med att röra på sig efter jag kommer hem.

Mon, 06 Jul 2015
En varm vecka

Det regnade inatt, det är mycket skönare på balkongen idag än det varit de senaste dagarna. Under veckan som gått har jag hunnit med att fylla år (igen), spela spel, upptäcka att min ebokläsare är trasig, beställa en ny ebokläsare, och ha både workshop, samkväm och styrelsemöte med jobbet.

Grekland röstade nej till dra in ännu mer på välfärden. Det känns som ett klokt beslut av de som röstar i Grekland, mer oroande är att resterande EU kan reagera nästan hur som helst på beskedet. Jag önskar att man tar det som en signal om att den hittills rådande inställningen inte håller längre, men jag är rädd att man snarare försöker skapa avskräckande exempel och därför struntar i grekiska befolkningen. Det är svårt att säga i dagsläget, vi lär höra mer om det under dagen.

Jag var på flygplatsen i Kalmar i fyra timmar igår. Vi skulle hälsa på en kompis i Östersund, men planet (som var sent från början) startade inte som det skulle, istället fick vi gå av och vänta en dryg timma, sen gick vi på igen, men det fortsatte att inte starta så vi gick av en gång till. De bokade en ersättningsbuss, men vi hade inte varit i Stockholm före midnatt och inte i Östersund innan kvällen idag antagligen. En resa som redan var kort hade blivit löjlig kort och det var inte värt det.

Over and out.. Inga fjällbilder denna veckan, kanske till hösten.

Fri, 26 Jun 2015
Att skriva kod till PyBlosxom

Igår så fick jag mail om att den kod jag skrivit till PyBlosxom (som är programmet jag använder för att blogga) hade accepterats upstream. Det betyder att det jag skrev för att fixa mitt problem med taggar och indexsidor även kommer hjälpa de som installerar nästa uppdatering av programmet. Det var så klart roligt, och lite bra känns det att ha sitt namn på listan över folk som bidragit, och så känns det ju bra att ge något tillbaka till ett projekt som jag använder och använt i flera år nu.

Så klart hittade jag ganska snabbt ett problem dock. Den som håller i projektet och ansvarar för koden tyckte att mina ändringar såg bra ut och la in det i programmet men kommenterade att jag hade skrivit på ett lite annat sätt än de brukade skriva, vilket fick mig att kolla igenom koden en gång till och hitta ett problem. Som det ser ut nu så länkar indexsidorna jättebra på bloggens förstasida. Längst ner på sidan kan man klicka på länkar som tar en till äldre inlägg och sen kan man klicka på andra länkar som tar en tillbaka. Det jag fixade var att länken tillbaka till första-sidan inte funkade innan men gör det nu, och så la jag till länkar till första och sista sidan. Jag löste det genom att göra så att alla länkar till första sidan länkar till habmala.se/blog (eller variabeln base_url egentligen), och det funkar jättebra tills man klickar på en länk till någon tag.

Klickar man till exempel på teknik eller vardag bland taggarna till höger på min sida så finns det länkar längst ner på sedan för att se äldre inlägg med de taggarna, men om man klickar på en länk som ska gå till förstasidan så väntar man sig som användare antagligen att komma till de nyaste inläggen med den taggen inte som nu är fallet att alla länkar till första sidan länkar till habmala.se/blog. Den borde länka till habmala.se/blog/tag/teknik.html eller vardag.html. Det kommer bli svårare för mig att lösa för jag kommer behöva gå in i kod som jag inte riktigt förstår mig på ännu, men jag kommer förhoppningsvis att lära mig något. Jag har ett par idéer som antagligen inte kommer funka direkt, men som kan vara utgångspunkter i alla fall. Det blir nog ett projekt för söndag (och kanske nästa vecka).

Over and out.. Imorgon ska vi dra igång arbetet med nästa års Calcon.

Wed, 17 Jun 2015
Bygger och städar

Idag har jag varit på möte med Kultur och Fritidsnämnden. Vi var väldigt få på mötet, men det var en ganska trevlig sommaravslutning. Vi var i Slakmöre på bygdegården och fick höra lite om hur det går för deras förening, som verkar göra ett gott arbete på ett sätt som engagerar medlemmarna. Vi tog tre beslut, det främsta var ett kultur- och fritidspolitiskt program som är tänkt att gälla för mandatperioden ifall det går igenom i kommunfullmäktige, och jag kan inte se varför det skulle bli kontroversiellt där. I övrigt var det två ärenden som kommer återkomma i höst.

I övrigt har jag spenderat kvällen med att tvätta och förstöra vårt nya matsalsbord. Tekniskt sett har vi ingen matsal men det större bordet i vardagsrummet var gammalt, ärvt och slitet. Det nya är fint och tungt som fasen. På vägen upp i trappan vek sig kartongen som jag höll i så (den onödigt tunga) bordsskivan föll i stentrappan och har ett litet jack i lacken, men känns skönt att sitta vid och är riktigt fint i övrigt. Jag har också byggt två stolar hittills, och har två kvar. De är inte de jag hade valt i butik, men förvånansvärt sköna att sitta på. Hade jag fått välja hade vi antagligen fortfarande letat.

Veckan har i övrigt varit fylld av sommaravslutningar. Det började i förra veckan när flera av universitetets organ hade terminens sista möte. Denna veckan har vi på kåren bjudit in till sommarsupé (där vi tackar universitetet, kommunerna och våra övriga samarbetspartners för året som gått) i måndags. Vi har haft sommaravslutning med organisationen i tisdags. Idag har vi avslutning med styrelsen (som jag missar eftersom jag hade möte med Kultur och Fritid). Och imorgon har vi presidiemiddag. Presidiemiddagen är en av höjdpunkterna på kåråret. Under middagen ses avgående och tillträdande presidie (de heltidsarvorderade i kåren) och umgås, snackar skit, tackar av de som lämnar och lär känna de som ska jobba nästa år. Det är första gången på hela året som vi lyckats ses allihop utan att det varit jobb och möte. Jag har inte riktigt lyckats övertyga mig om att vi faktiskt kommer lyckas ses alla ännu, men det är mindre än ett dygn kvar nu och ännu har det inte dykt upp något så jag är hoppfull.

Over and out.. Osäker på vart jag ska göra av det gamla bordet tills vi kan slänga det på återvinningen.

Sun, 14 Jun 2015
Taggar som kategorier

Min blogg har länge genererat en rss-feed. Jag tror att den kanske till och med gjort det sen jag satte upp nya siten när jag flyttade till fsdata*. Men kategorin som syns i en rss-läsare har länge varit samma som den dir (folder) jag lagt textfilen i när jag genererade inlägget. Min förhoppning är att det är löst nu.

Jag har suttit sen jag blev klar med att fixa så man kan bläddra mellan inläggen och försökt lösa det här, men det verkar som att jag lyckats. Jag har definitivt lärt mig en del om python den senaste veckan, men min erfarenhet av att koda har gjort det hanterbart trots att jag inte kunnat språket sedan innan. Jag har ändrat om lite i pluginen som genererar taggarna för inläggen så att den också ska generera taggar för min feed. Förhoppning är alltså att kategorierna i feeden ska vara samma som taggarna för inlägget.

I övrigt kan sägas att dagen varit mycket varm men produktiv. Vi har äntligen tagit tag i att byta golvet på balkongen, vi köpte trall på ikea, som vi la på istället för de gamla pallarna som låg där när vi flyttade in. De var gröna i kanterna och man kunde sticka sig på dem ifall man trampade på fel plats. Men nu är det ordnat, och balkongen mycket finare.

Over and out.. Jag hoppas att det kategorierna funkar nu när jag skriver att de ska göra det.

<<<  <<  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom