Tue, 25 Aug 2015
För mycket jobb och en ny klocka

Det känns att introduktionen har dragit igång på riktigt nu. Jag jobbade 57 timmar förra veckan, och jag skulle gissa att jag kommer landa på något liknande denna veckan. Förra veckan förberedes det för fullt med kickoff i organisationen och planering av de sista detaljerna inför introduktionen. Det är kul att vara med utan att vara mitt i allt. När man är engagerad i någon av studentföreningarna måste man vara ute på kvällarna och hänga med på festerna. Nu när jag är med i kårstyrelsen istället kan jag ta det lite lugnare om kvällarna och vara lite piggare på dagarna.

Precis som föreningarna så har universitetet kommit igång ordentligt nu i veckan också. De flesta kurserna börjar inte fören nästa måndag, men möten och konferenser har lyckat komma igång redan. Man behöver sova lite om nätterna för att orka med det. För att synas lite har vi planerat att vara med föreningarna några dagar och synas bland de nya studenterna, det är kul, men svårt. De nya har fullt upp med att lära känna varandra och de som varit med några år har fullt upp med att hålla koll på de nya. Vi vet av erfarenhet att det är färre som är med nästa vecka, men jag tror ändå att det är enklare att vara med lite då, just för att allt inte är lika nytt för de nya.

Dessutom håller jag på att bli förkyld. Jag kan inte riktigt minnas senast jag var sjuk, även om jag inser att det antagligen har hänt någon gång under året. Det känns som att jag nog inte är ensam om det, men det är ju inte kul ändå. Ovanpå allt det andra ska jag försöka ta igen lite rester som jag har i plugget och det är definitivt inte enklare med en förkylning. Det är inte så mycket jag behöver göra nu direkt egentligen men jag hade hoppats på att kunna göra en litteraturanalys till en svenskakurs innan augusti är över, jag är inte just nu särskilt hoppfull om att det kommer hinnas med men men jag tror inte det är omöjligt.

Mitt i det hela har jag dessutom införskaffat en ny klocka, den känns lite riktigare än min gamla pebble. Jag köpte en klocka med android-wear, för att den hade en lite mer ordentlig känsla, och ganska mycket av funktionaliteten hos pebble. De funktioner jag använde finns i alla fall i teorin, men de finns på ett annat sätt, inte alls så som jag är van vid. Jag lyckas till exempel inte få klockan att stänga av notifikationer på telefonen, jag har heller inte riktigt vant mig vid att ladda den så ofta, men över lag är jag hyfsat nöjd i alla fall. Vi får se hur länge det håller i sig.

Over and out... Jag gillar min nya lilla dator.

Fri, 24 Jul 2015
Om att prata på nätet och att dela saker

[Jag skrev detta för ett tag sedan, men har varit lite osäker om om jag skulle publicera det. Texten har en mer personlig ton än jag ofta använder på bloggen. Här är det i alla fall, även om det länkade blogginlägget är lite gammalt nu.]

En av anledningarna till att jag testade tumblr för ett par år sedan var de sociala aspekterna av siten. Det är som en blogg, men med delning, likes, och annat som hör moderna sociala medier till. En av de få sakerna jag saknar på min blogg idag är ett enkelt sätt att dela ett helt inlägg från någon annan. Hade jag på ett enkelt sett kunnat återge inlägg hade jag gjort så med detta [Feminist Frequency], men jag nöjer mig med att länka istället.

Det är ett blogginlägg med en videoserie från Innuendo Studios [Youtube]. Serien pratar om Gamergate och beskriver (en del av) mekaniken bakom den löst sammanfogade massan som kallades gamergate. Men den pratar också genom Gamergate om diskussionsklimatet på nätet över lag, och varför jag inte läser kommentarer på Youtube eller nyhetssidor.

För flera år sedan kom jag till slutsatsen att det är enklare att inte läsa kommentarerna än att interagera med dem. Det var ett beslut som jag gradvis blivit mer och mer bestämd i efter hand som delar av riktigt stora webbsidor fyllts upp med personangrepp och allmänt hat medan relevant, givande diskussion i samma takt börjat försvinna där ifrån. Det är en av anledningarna till att jag nästan aldrig skriver något politiskt på nätet, eller delar någonting med en tydlig organisation som avsändare. Det är också en av anledningarna till att jag ibland inte vill vara med på bilder på nätet eller att jag är försiktig med vad jag skriver i vilket forum.

Det var ganska länge sen nu, med jag har också varit utsatt för ganska direkta hot och förtal på nätet på grund av vart jag står politiskt, och jag har valt att inte alls prata om det offentligt. Det har också varit en starkt bidragande faktor i att jag är väldigt försiktig med vad jag säger, och framför allt var jag uttalar mig. Det kommer dröja innan jag vant mig vid att uttrycka mina åsikter offentligt på ett tydligt, synligt sätt. Men jag känner att jag skulle vilja försöka göra det mer.

Over and out... På tal om delning har min rss-läsare en delningsfunktion, jag tänker inte ofta på att den finns, men jag försöker använda den ibland.

Wed, 22 Jul 2015
Island

Jag sitter i ett väldigt bullrigt flygplan över vad jag antar är Atlanten. Vi är på väg hem från Island. Jag har inga planer på att publicera någon resedagbok, men jag kan säga att vi har haft det väldigt trevligt. Reykjavik är en ganska liten stad för att vara huvudstad, men det fanns gott om ställen att äta bra (läs god inte nödvändigtvis nyttig) vegetarisk mat. Det finns också gott om turist-butiker och butiker för fjällvandringskläder. Det verkar också finnas en ganska levande graffiti-kultur. Speciellt i de äldre kvarteren, där vårt hotell låg, fanns det gott om snyggt målade fasader (och en eller två, men väldigt få ganska fula taggar). Med 220 000 invånare (ungefär 2/3 av Islands befolkning) kändes det som en ganska lagom stad.

Vi köpte en paketresa med ett par olika guidade turer. Vi har sett mycket isländsk natur, vi har också sett mycket av insidan på isländska bussar. De första dagarna på Island skämtade vi att naturen var lite som en blandning av Norrland och alvaret på Öland (den lilla erfarenhet jag har av Norrland är från området kring Östersund). Nu på vägen hem känns det som att det stämmer ganska väl, det är ganska långa avstånd, det finns gott om berg, vatten och karga landskap.

Tidsskillnaden mellan Sverige och Island kändes ganska jobbig. Island ligger två timmar bakom Sverige (en tidszon och ingen sommartid), vilket innebär att jag under första halvan av semestern vaknade klockan fem på morgonen. Det är också ljust (nästan) hela tiden. Södra Island där Reykjavik ligger och där vi var ligger under polcirkeln som går genom norra Island. Under veckan som gått har solen gått ner kring halv tolv och upp kring halv fyra, men det är ljust en stund efter solen gått ner och ljust en stund innan. Så när klockan är tolv och det känns som att hon är två är det fortfarande för ljust för att sova, hotellet hade mörkläggningsgardin, men den var inte speciellt mörk.

Over and out... Vi har gått ganska mycket senaste veckan, det vore trevligt att kanske fortsätta med att röra på sig efter jag kommer hem.

Mon, 06 Jul 2015
En varm vecka

Det regnade inatt, det är mycket skönare på balkongen idag än det varit de senaste dagarna. Under veckan som gått har jag hunnit med att fylla år (igen), spela spel, upptäcka att min ebokläsare är trasig, beställa en ny ebokläsare, och ha både workshop, samkväm och styrelsemöte med jobbet.

Grekland röstade nej till dra in ännu mer på välfärden. Det känns som ett klokt beslut av de som röstar i Grekland, mer oroande är att resterande EU kan reagera nästan hur som helst på beskedet. Jag önskar att man tar det som en signal om att den hittills rådande inställningen inte håller längre, men jag är rädd att man snarare försöker skapa avskräckande exempel och därför struntar i grekiska befolkningen. Det är svårt att säga i dagsläget, vi lär höra mer om det under dagen.

Jag var på flygplatsen i Kalmar i fyra timmar igår. Vi skulle hälsa på en kompis i Östersund, men planet (som var sent från början) startade inte som det skulle, istället fick vi gå av och vänta en dryg timma, sen gick vi på igen, men det fortsatte att inte starta så vi gick av en gång till. De bokade en ersättningsbuss, men vi hade inte varit i Stockholm före midnatt och inte i Östersund innan kvällen idag antagligen. En resa som redan var kort hade blivit löjlig kort och det var inte värt det.

Over and out.. Inga fjällbilder denna veckan, kanske till hösten.

Fri, 26 Jun 2015
Att skriva kod till PyBlosxom

Igår så fick jag mail om att den kod jag skrivit till PyBlosxom (som är programmet jag använder för att blogga) hade accepterats upstream. Det betyder att det jag skrev för att fixa mitt problem med taggar och indexsidor även kommer hjälpa de som installerar nästa uppdatering av programmet. Det var så klart roligt, och lite bra känns det att ha sitt namn på listan över folk som bidragit, och så känns det ju bra att ge något tillbaka till ett projekt som jag använder och använt i flera år nu.

Så klart hittade jag ganska snabbt ett problem dock. Den som håller i projektet och ansvarar för koden tyckte att mina ändringar såg bra ut och la in det i programmet men kommenterade att jag hade skrivit på ett lite annat sätt än de brukade skriva, vilket fick mig att kolla igenom koden en gång till och hitta ett problem. Som det ser ut nu så länkar indexsidorna jättebra på bloggens förstasida. Längst ner på sidan kan man klicka på länkar som tar en till äldre inlägg och sen kan man klicka på andra länkar som tar en tillbaka. Det jag fixade var att länken tillbaka till första-sidan inte funkade innan men gör det nu, och så la jag till länkar till första och sista sidan. Jag löste det genom att göra så att alla länkar till första sidan länkar till habmala.se/blog (eller variabeln base_url egentligen), och det funkar jättebra tills man klickar på en länk till någon tag.

Klickar man till exempel på teknik eller vardag bland taggarna till höger på min sida så finns det länkar längst ner på sedan för att se äldre inlägg med de taggarna, men om man klickar på en länk som ska gå till förstasidan så väntar man sig som användare antagligen att komma till de nyaste inläggen med den taggen inte som nu är fallet att alla länkar till första sidan länkar till habmala.se/blog. Den borde länka till habmala.se/blog/tag/teknik.html eller vardag.html. Det kommer bli svårare för mig att lösa för jag kommer behöva gå in i kod som jag inte riktigt förstår mig på ännu, men jag kommer förhoppningsvis att lära mig något. Jag har ett par idéer som antagligen inte kommer funka direkt, men som kan vara utgångspunkter i alla fall. Det blir nog ett projekt för söndag (och kanske nästa vecka).

Over and out.. Imorgon ska vi dra igång arbetet med nästa års Calcon.

<<<  <<  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom