Sun, 25 Oct 2015
Atom istället för emacs

Jag testar att skriva detta i Atom, med Markdown. Jag har vant mig vid att skriva i emacs, och hur allt funkar där. När jag ska spara en fil till exempel trycker jag gärna på Ctrl+X Ctrl+S. I Atom blir det bökigt, för Ctrl+X yankar hela raden.
Det är väldigt tydligt att atom är nyare än emacs. Det är grafiskt från början. Det har massvis med funktioner som är påslagna per default och de kan dessutom styras och ställas in i fina menyer. Jag uppskattar emacs för dess enkelhet, men ibland är det skönt att låta datorn agera lite magiskt. Jag kan till exempel markera text med muspekaren och trycka på delete eller backspace som om det vore ett officepaket. Det känns lite magiskt och onödigt, men är ganska smidigt. Det verkar dessutom som att Atom är relativt programmerbart, till exempel finns det en plugin för att använda snabbknapparna från emacs.

Det finns en del problem dock. Ett tydligt dilemma är att jag inte har någon stavningskontroll på svenska. Stavningskontrollen i Atom funkar bara på amerikanska. Jag försökte kolla lite i koden för att se om det var enkelt åtgärdat, men det var inte uppenbart hur det skulle implementeras. Det är trevligt med fina färger och varierande storlek på fonten dock, ganska värt det. Jag tänker att jag ska testa att använda Atom ett tag och se hur det känns. Jag saknar ett par plugins från emacs, men hoppas att jag kan klara mig utan dem.

Over and out.. Jag beställde tangentbordet

Sun, 11 Oct 2015
Tangentbord

Jag har funderat på att köpa ett nytt tangentbord (igen).
Planck är ett litet tangentbord där knapparna sitter i raka rader
Något i stil med detta. Man kan köpa det som kit, det hade varit lite häftigt att bygga ett eget tangentbord, och programera knapparna precis som jag vill ha dem. Jag är lite orolig att det ska vara svårt att få plats med svenska tecknen på tangentbordet. Det finns gott om förslag på engelska versioner. Jag började skissa lite på hur det skulle kunna se ut, men vet inte riktigt ifall det är praktiskt. Layouten är mer som att POC för att se om knapparna skulle få plats, jag har inte funderat så mycket ännu på ifall jag har onödiga knappar med, eller ifall det saknas några oumbärliga. Efterhand som man använder att tangentbord så hittar man också dess egenheter, fördelen med ett programmerbart tangentbord är att man kan ändra saker man inte uppskattar.

Over and out... Jag testar att skriva i Markdown.

Sat, 19 Sep 2015
Kårjobb och arvodesfrågan

Denna veckan har jag jobbat 46 timmar på fem dagar. Jag kommer behöva jobba en stund imorgon också. Det gör mig inte så mycket egentligen, jag vet att jag gör skillnad när jag är på jobbet. Denna veckan har vi till exempel haft välkomstmässor både i Kalmar och Växjö. Jag har dessutom förberett lite inför universitetsstyrelsen i nästa vecka och imorgon ska jag fixa lite med handlingarna inför kårens medlemsmöte den sjunde oktober.

Charmen med att vara arvoderad är just att man inte har några rättigheter eller skyldigheter. Ibland känner jag att det hade varit oerhört skönt att kunna gå hem efter åtta timmar och vara ledig. Men som arvoderad kan jag helt efter egen bedömning (ibland) låta bli att gå till jobbet. Det är ingen som kan bråka ifall jag väljer att jobba lördagen istället för att sitta på kontoret en fredagskväll.

Imorgon ska jag fortsätta arbetet med att skriva ett underlag till medlemsmötet kring höjning av styrelsens arvoden. Vi fick i uppdrag av årsmötet att utreda frågan och även om jag inte känner att det är rimligt att höja arvodet under detta verksamhetsåret så är det definitivt dags för en höjning. Jag har lägre inkomst idag än jag hade på sommarjobbet under gymnasietiden.

Over and out... Jag är lite besviken på Android Wear.

Tue, 25 Aug 2015
För mycket jobb och en ny klocka

Det känns att introduktionen har dragit igång på riktigt nu. Jag jobbade 57 timmar förra veckan, och jag skulle gissa att jag kommer landa på något liknande denna veckan. Förra veckan förberedes det för fullt med kickoff i organisationen och planering av de sista detaljerna inför introduktionen. Det är kul att vara med utan att vara mitt i allt. När man är engagerad i någon av studentföreningarna måste man vara ute på kvällarna och hänga med på festerna. Nu när jag är med i kårstyrelsen istället kan jag ta det lite lugnare om kvällarna och vara lite piggare på dagarna.

Precis som föreningarna så har universitetet kommit igång ordentligt nu i veckan också. De flesta kurserna börjar inte fören nästa måndag, men möten och konferenser har lyckat komma igång redan. Man behöver sova lite om nätterna för att orka med det. För att synas lite har vi planerat att vara med föreningarna några dagar och synas bland de nya studenterna, det är kul, men svårt. De nya har fullt upp med att lära känna varandra och de som varit med några år har fullt upp med att hålla koll på de nya. Vi vet av erfarenhet att det är färre som är med nästa vecka, men jag tror ändå att det är enklare att vara med lite då, just för att allt inte är lika nytt för de nya.

Dessutom håller jag på att bli förkyld. Jag kan inte riktigt minnas senast jag var sjuk, även om jag inser att det antagligen har hänt någon gång under året. Det känns som att jag nog inte är ensam om det, men det är ju inte kul ändå. Ovanpå allt det andra ska jag försöka ta igen lite rester som jag har i plugget och det är definitivt inte enklare med en förkylning. Det är inte så mycket jag behöver göra nu direkt egentligen men jag hade hoppats på att kunna göra en litteraturanalys till en svenskakurs innan augusti är över, jag är inte just nu särskilt hoppfull om att det kommer hinnas med men men jag tror inte det är omöjligt.

Mitt i det hela har jag dessutom införskaffat en ny klocka, den känns lite riktigare än min gamla pebble. Jag köpte en klocka med android-wear, för att den hade en lite mer ordentlig känsla, och ganska mycket av funktionaliteten hos pebble. De funktioner jag använde finns i alla fall i teorin, men de finns på ett annat sätt, inte alls så som jag är van vid. Jag lyckas till exempel inte få klockan att stänga av notifikationer på telefonen, jag har heller inte riktigt vant mig vid att ladda den så ofta, men över lag är jag hyfsat nöjd i alla fall. Vi får se hur länge det håller i sig.

Over and out... Jag gillar min nya lilla dator.

Fri, 24 Jul 2015
Om att prata på nätet och att dela saker

[Jag skrev detta för ett tag sedan, men har varit lite osäker om om jag skulle publicera det. Texten har en mer personlig ton än jag ofta använder på bloggen. Här är det i alla fall, även om det länkade blogginlägget är lite gammalt nu.]

En av anledningarna till att jag testade tumblr för ett par år sedan var de sociala aspekterna av siten. Det är som en blogg, men med delning, likes, och annat som hör moderna sociala medier till. En av de få sakerna jag saknar på min blogg idag är ett enkelt sätt att dela ett helt inlägg från någon annan. Hade jag på ett enkelt sett kunnat återge inlägg hade jag gjort så med detta [Feminist Frequency], men jag nöjer mig med att länka istället.

Det är ett blogginlägg med en videoserie från Innuendo Studios [Youtube]. Serien pratar om Gamergate och beskriver (en del av) mekaniken bakom den löst sammanfogade massan som kallades gamergate. Men den pratar också genom Gamergate om diskussionsklimatet på nätet över lag, och varför jag inte läser kommentarer på Youtube eller nyhetssidor.

För flera år sedan kom jag till slutsatsen att det är enklare att inte läsa kommentarerna än att interagera med dem. Det var ett beslut som jag gradvis blivit mer och mer bestämd i efter hand som delar av riktigt stora webbsidor fyllts upp med personangrepp och allmänt hat medan relevant, givande diskussion i samma takt börjat försvinna där ifrån. Det är en av anledningarna till att jag nästan aldrig skriver något politiskt på nätet, eller delar någonting med en tydlig organisation som avsändare. Det är också en av anledningarna till att jag ibland inte vill vara med på bilder på nätet eller att jag är försiktig med vad jag skriver i vilket forum.

Det var ganska länge sen nu, med jag har också varit utsatt för ganska direkta hot och förtal på nätet på grund av vart jag står politiskt, och jag har valt att inte alls prata om det offentligt. Det har också varit en starkt bidragande faktor i att jag är väldigt försiktig med vad jag säger, och framför allt var jag uttalar mig. Det kommer dröja innan jag vant mig vid att uttrycka mina åsikter offentligt på ett tydligt, synligt sätt. Men jag känner att jag skulle vilja försöka göra det mer.

Over and out... På tal om delning har min rss-läsare en delningsfunktion, jag tänker inte ofta på att den finns, men jag försöker använda den ibland.

<<<  <<  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom