Fri, 12 Aug 2016
Hösttermin

Det börjar kännas att höstterminen är på ingång. Det är fortfarande ett par veckor kvar på sommaren men jag ska bli student igen och har börjat maila med lärare på höstens kurser. Jag ska skriva min sista uppsats på lärarprogrammet, i svenska denna gången. Jag ska också påbörja en grundkurs i svenska som andraspråk, med tanken att lägga till det som ämne i lärarexamen. Jag tror det kan vara kul, det är ju ett område som behöver folk just nu i alla fall.

Sommaren har varit bra, vi har gjort mycket och rest mycket. Bland annat har vi fjällvandrat på Drommen. Jag har också börjat försöka promenera dagligen. Jag hoppas att jag kan hålla det igång när jag blir student i terminsstarten, men det har varit svårt med kontorsjobbet de senaste två åren. Det är lätt att vara trött och fastna på soffan om kvällarna.

Jag har också börjat skriva mer. Inte egentligen något sammanhängande och inte i syfte att producera något, men jag köpte reservoarpennor och lite olika trevliga bläck ihop med att min gamla anteckningsbok tog slut och jag köpte en ny modell. Pennorna är riktigt trevliga att skriva med. Tanken är egentligen att som svensklärare bör jag nog ha viss vana vid att skriva liksom att läsa. Men jag skriver också som en förberedelse för att bli student igen. På kåren skrev jag ofta mötesanteckningar eller protokoll, men sällan mer än en sida sammanhängande text. Som student kommer jag behöva skriva på ett helt annat sätt igen, och det kräver ett annat förhållningssätt till text.

Over and out.. Det har varit en bra sommar, det har varit en dyr sommar.

Wed, 15 Jun 2016
Ledig sommar

Idag har jag skrivit tenta för första gången på typ tre år. Det känns som att det gick okej, men jag vet inte egentligen fören rättningen kommer tillbaka om ett par veckor.

Med tentaplugg och överlämning på jobbet samtidigt har jag haft ganska mycket att göra de senaste veckorna. Men det börjar lugna ner sig på jobbet från nästa vecka och det blir nästan inget mer plugg fören kurserna drar igång igen till hösten. Så jag är på väg in i en period där jag inte kommer ha så mycket att göra, och jag vet inte alls vad jag ska spendera min tid på.

Jag tror att jag ska försöka återuppta projektet med att få tillbaka lite av den kondition jag hade när jag började plugga, eller mer specifikt innan jag fick ett heltidsuppdrag på kontor. Men jag kan ju inte spendera hela dagarna med det. Jag är övertygad om att jag kommer fylla tiden med något, det brukar bli så. Men jag vet inte vad och det är lite ovant.

Over and out.. Kolla på hemsida under kalas om ni känner för det.

Sun, 17 Apr 2016
Letar efter nytt bloggverktyg

Jag tycker om pyblosxom. Av flera anledningar, pyblosxom gör det enkelt för mig att skriva ett blogginlägg i en vanlig text-redigerare. Och sen lägga den textfilen på servern genom FTP, SSH, eller med vilken annan teknik som råkar passa. Med ett (ganska) enkelt kommando genererar jag ett nytt inlägg av texten, efter mallar som jag skrivit, också i min vanliga textredigerare. Pyblosxom tar hand om att alla länkar ska funka mellan sidorna och den hanterar ett index och taggar. Jag gillar jag kan gå in på servern och spara ner alla textfilerna, eller söka igenom dem som vilka andra filer som helst.

Men pyblosxom har inte alltid varit enkelt, det är smidigt när allt är klart, men att få det klart har varit tidskrävande, och dessutom blir man aldrig riktigt färdig. En annan stor fördel med pyblosxom var att utvecklarna (utvecklaren) var väldigt tillgänglig. Det hände ibland att jag hittade någon bugg eller saknade någon funktion, men Akai Kitsune (jag har inget mer namn är namnet på twitterkontot) var alltid hjälpsam och när jag fixat något kom det snabbt in i koden på github. Tyvärr verkar det som att Akai inte har tid att ta hand om det längre.

Jag tror att det egentligen meddelades för ett tag sedan men jag såg det nyss, jag lekte ett ögonblick med tanken att ta över projektet och driva det vidare. Men jag har inte tid att sätta mig in i projektet ordentligt, framför allt eftersom det skulle innebära bland annat att jag skulle behöva faktiskt lära mig python och inte bara att hacka runt lite i det som jag ibland gör nu. Så kvarstår gör att jag är på jakt efter något nytt. Jag gillar den platta strukturen och vill inte ha en tung CMS med funktioner jag aldrig använder. Men vet inte riktigt vart jag ska leta, jag kollade runt ganska mycket innan jag hittade pyblosxom. Första inlägget här var för drygt fyra år sedan, så det kan ju ha hänt en del sen dess, men jag misstänker att de stora bloggplattformerna gått i en annan riktning är jag behöver.

Over and out.. Vet inte vad som händer nu.

Tue, 01 Mar 2016
Tillbaka till vardagen

Jag har inte varit på kontoret på en och en halv vecka. Det har varit många olika saker som hållit mig borta, men jag har varit mer upptagen under veckan som gått än på mycket länge. Jag har suttit på soffan stora delar av dagen idag och läst eller pratat på skype. Men det känns inte riktigt som att jag kommit någonstans med det jag jobbar på. Vi har också fixat nya bokhyllor i vardagsrummet och en TV-bänk, när vi bara städat undan alla bygg-rester kommer det bli mycket bättre möblerat än tidigare, men just nu känns det främst stökigt.

Det känns som att jag vant mig vid mitt nya tangentbord. Det är riktigt trevligt att skriva på och smidigt att ta med i väskan. Jag saknar vissa funktioner som säkert skulle gå att ordna om jag hade tiden att sätta mig med det, men över lag känns det riktigt bra. Några knappar har jag satt på lite konstiga ställen, vilket gör att jag ibland klickar fel när jag byter mellan detta och ett vanligt, dessutom tycker folk att det ser konstigt ut på möten. Jag får lite frågor om det när jag tar upp det i möten på jobbet, men jag tar hellre upp detta än ett större vanligt tangentbord.

Over and out... Skulle vilja ha lite fler keycaps att byta med, bara för att kunna variera.

Sat, 06 Feb 2016
Planck

Jag kan inte riktigt bestämma mig för hur jag känner inför mitt nya tangentbord. Jag har haft det i en knapp vecka nu och har fortfarande inte bråkat färdigt med hur knapparna ska sitta. Knapparna sitter inte där de brukar och tangentbordet är mindre än jag är van vid. Det är lite bökigt att vänja sig vid och sitter inte lika bra i knät. Men det är oerhört portabelt och knappsatsen kan man vänja sig vid.

Det känns extra häftigt att ha byggt det själv (även om det var ett kitt). Jag har tagit isär och satt ihop 50 knappar, och lött fast 188 små metallpinnar på ett kretskort. Det har varit lärorikt. Jag har programmerat tangentbordet och funderat över vad det innebär att ha knappar i det ena eller andra läget. Jag har till exempel alla siffror i ett kluster nu (som en numpad), det funkar jättebra för siffrorna men känns onaturligt och udda för specialtecken. Jag behöver dessutom en extra rad för svenska tecken jämfört med en engelsk layout. Det gör att knappar som tab, shift och escape blir konstigt placerade. Jag har också upptäckt att jag använder vänster tumme till mellanslag ofta, men eftersom jag skjutit knappsatsen ett steg till vänster blir det lite ansträngt, Jag övar mig i att skriva på en ny layout, men skriver ofta ovh eller ecit för att mitt muskelminne säger mig att raderna är skjutna på ett annat sätt. De lär dessutom förändras en hel den under veckorna som kommer.

Over and out... Jag skrev inlägget igår, sedan dess har jag ändrat layouten och lagt till RGB-lampor undertill.

<<<  <<  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom