Wed, 04 Apr 2012
Svar på artikel hos linnéstudenterna

Jag läste ett inlägg på Linnéstudenternas blogg idag och började skriva ett svar, men kommentarsfältet verkar inte funka, så jag skriver här istället.
Artikeln:http://linnestudenterna.se/2012/04/nya-regler-for-dina-utskrifter/
Svaret:

Detta suger!
Talspråk åsido, den faktiska kostnaden kan så klart diskuteras. Billigare för universitetet, dyrare för studenterna, jag förstår att det inte är en självklarhet med fria utskrifter.

Men det är inte det som är problemet. Problemet ligger i att tvinga studenter att registrera sig i utomstående tjänster. Inte bara det att man tvingas ge bort sina personuppgifter (gissningsvis, om inte annat åtminstone ett inlogg kopplat till ett bankkort eller ett liknande för att kunna betala över nätet). Som jag förstår inlägget här kommer även själva utskriften gå genom deras servrar, där de med största sannolikhet sparar allt i sina loggar. Detta görs antagligen redan, men med den stora skillnaden att det är universitetet som har tillgång till informationen och som bestämmer vad som händer med den. Jag vet inte mycket om Payex, men att lägga ut information i utomstående tjänster där man inte har egentlig kontroll över vad som händer med denna är generellt inte en bra idé. Även om det blir billigare för universitetet.

Att det blir dyrare för studenterna är bara ytterligare en anledning att ogilla förslaget.

Tue, 03 Apr 2012
Angående instagram

Idag blev instagram tillgängligt för android (eller egentligen dess användare), och jag kände för att testa så jag installerade det.
Det är dock inte ett helt självklart val. Vad det handlar om är ju egentligen bara en tjänst för fotodelning, något jag mycket väl skulle kunna göra själv, här till exempel. Jag har tidigare haft bloggar på både blogger och tumblr, men gått vidare till att hosta eget. Eller i alla fall på webbhotell. Där har jag kontroll över mitt material. Så varför skulle jag vilja lägga upp bilder i en utomstående tjänst om jag inte vill lägga annat material där?

Frågan är inte egentligen lätt att svara på. Men det är lite av samma anledning som jag inte valde en meego-telefon. Jag köpte en med android för att standardisering är trevligt (eller egentligen framför allt bekvämt). Att sköta en blogg förstår jag mig på, det som tar längst tid är att fundera ut vad jag ska skriva på siten. Men för att sätta upp något i stil med [valfri fotodelnings-tjänst] skulle jag behöva lägga oerhört mycket arbete. Då blir frågan istället om det är värt det, i det här fallet, antagligen inte.

Men då kvarstår problemet med att kunna kontrollera det jag producerar. Många liknande tjänster tvingar sina användare att för evigt ge bort rättigheter till materialet som publiceras. Instagram gör något liknande, det är såklart inte bra, men det är svårt att undvika. De låter mig åtminstone ta bort mitt material när jag så önskar och säger sig då (i sina TOS) sluta nyttja det. En annan fördel är att de är stora. Det är samma sak som med android, allt funkar utan att jag behöver bråka (så mycket) med det. Det är därför det är mycket folk på twitter och (jämförelsevis) få på identi.ca, samma sak gäller för facebook i förhållande till G+ eller diaspora. Både identi.ca och diaspora är egentligen bättre lösningar än sina större motsvarigheter, men så länge det saknas användare blir de ointressanta.

identi.ca diaspora

Mer testande

Detta är ännu ett testinlägg, Det har blivit ganska många, även om de flesta inte är uppe längre. Just detta inlägg är till för att testa om min crontab på servern gör vad den ska ;) det vill säga uppdaterar bloggen klockan 08 och 20 varje dag. Så att jag slipper gå in med ssh och uppdatera manuellt. Så, test test ;)

Jag ska i en förlägning ordna något sätt att kolla igenom arkivet av inlägg, men det är ju inte så många ännu så det får vänta.

First post!

Hello world,
Denna post är första posten på nya bloggen. Jag har tagit bort bloggen som funnits här ett tag nu. Den genererades på min laptop hemma, denna ligger helt på servern. Jag har fortfarande inte fått full koll på rss-feeden. Och jag kommer nog inte lägga jättemycket tid på det heller. Den är (efter lite trixande) fullt giltig, om än inte optimerad.

Vidare ska jag göra om sidfoten igen på siten och ta bort länkarna till media och länksamlingen. Jag har haft sidorna tidigare och la in den när jag satte upp siten, men jag har egentligen ingen nytta av dem då jag sällan håller dem uppdaterade. Huvudfunktionen här är ändå bloggsidan och vid sidan av den är en home-sida och en about någorlunda bra att ha. Antagligen kommer denna posten få ligga kvar när siten i ett senare skede blir min huvudsite då detta är den installation av bloggen som jag hoppas kommer kunna ligga kvar över tid.

<<<  <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 [26] Hacker emblem Made with PyBlosxom