Sun, 08 Apr 2012
Om att fixa stavfel

Jag brukar inte vara så noga medan jag skriver en text. Istället går jag ofta tillbaka och fixar de grövsta tangentslintningarna i efterhant. I detta upkommer dock ett dilemma när jag inte har fixat någon spellchecker till emacs. Då blir det svårare att se alla dessa fel i texten som oundviklingen finns där. Om jag dessutom är lite trött på texten efter att ha skrivit den (till och från) i någon timma så orkar jag sällan läsa igenom särskillt nogsamt.
I många bloggplattformer är det inte egentligen ett problem för jag kan enkelt gå tillbaka i efterhand utan att det gör någon skillnad utöver mina rättningar. Med Pyblossxom däremot är det inte riktigt lika enkelt. När Pyblossxom skapar htmlsidorna kollar den på mina textfiler och för att sätta tid och datum för ett inlägg använder den mtime. Mtime är en av flera typer av metainformation som finns kring filer och den säger när en text senast ändrades (modify time). Så om jag går in i en fil och ändrar en bokstav eller två (morgonen efter publicering) kommer den att tro att inlägget är publicerat dagen efter.

Så hur löser man det? Jo det är egentligen ganska enkelt även om jag inte riktigt är bekväm med min metod. Generellt känns det som att den typen av flaggor (som mtime) finns av en anledning, de används inte lika mycket längre som i datorernas bardom, men jag vet att till exempel mutt nyttjar dem. Nu nyttjar inte jag mutt och det rör sig inte om mailfiler, men det känns ändå lite olustigt att ändra. Dock har jag nog inte så mycket val, antingen får jag låta felen kvarstå, låta den ändra tiden eller ändra på mtime. Så jag tänker testa att ändra och se vad som händer, jag tror inte att det ska få några märkbara följder. Det är också ganska lätt gjort, kommandot är: "touch -mt YYMMDDhhmm [file]" där [file] är filen (relativ länk) och tiden skrivs efter formatet ovan.

Ännu en sak jag inser nu är att jag borde implementera något sätt att skriva markerad text (till exempel för kod), det borde vara ganska lätt att implementera. Antagligen mer om detta senare.

Sat, 07 Apr 2012
Om flytten till FS Data

Jag skrev lite om varför jag bytte webbhotell på mig gamla blogg. Det handlade om flera saker, inte minnst att jag lyckades hoppa på ett erbjudande om 15 års webbhotell till priset av ett kvartal. FS Data har också en lite annan stil på sina tjänster än loopia som jag hade innan. På loopia finns enkla lösningar och one-click-installers. På FS Data är det inte riktigt lika enkelt, men å andra sidan kan jag sköta saker som jag vill och lära mig hur det funkar.
Jag valde också att byta domännamn. Eller egentligen att byta TLD. Här finns för och nackdelar. Den stora nackdelen är såklart att jag måste få alla att komma hit istället för till den gamla adressen, och att jag måste byta mina mailadresser. Den stora fördelen däremot är att min gamla adress är registrerad i USA, och de för lite sen kände att de hade rätt att blockera adresser till synes godtyckligt. Så jag registrerade samma adress fast med .se istället för .net.

Så nu hade jag ett nytt webbhotell där jag kunde börja helt från början och göra som jag kännde. Jag ville inte ha wordpress igen. Även om jag kan få en sida som är snyggare än den jag skulle kunna (orka) skriva sjäv så lär jag mig ingenting på det och dessutom blir jag bunden till redan existerande teman och pluginer. Så jag började leta och hittade pyblosxom. Efter att ha testat på datorn hemma och fixat till designen på siten började jag sätta upp det på servern hos FS Data.

Eftersom jag inte vill (och förhoppningsvis inte har rättigheter att) installera det på hela servern så ville jag skapa en virtual environment. Det var inte helt oproblematiskt, men gick förvånansvärt enkelt med scriptet på den här siten. Sen installerade jag enkelt enligt instruktionerna på pyblosxoms hemsida, setupen efter det gick helt enligt planerna, tänk på hur du länkar saker bara. Alla länkar måste vara hårda länkar eftersom pyblosxom har samma mall för alla sidor oavsätt placering i filträdet.

Det fina med pyblosxom är att jag slipper alla begränsande webbinterface och istället kan jag enkelt ladda upp en textfil i rätt mapp på servern. Sen ger jag bara ett kommando till pyblosxom så skapar den alla htmlfiler och lägger dem i den mapp jag ställt in i configfilen. I mitt fall "/blog" i den offentliga delen av mitt serverutrymme. På FS Data kan jag logga in via ftp eller ssh, men för att slippa logga in via ssh och köra kommandot varje gång jag skrivit ett inlägg, så skrev jag en rad i crontab som kör kommandot två gånger per dag. Jag kanske ändrar på det framöver, beroende på hur mycket det faktiskt behövs, vi får se.

Så efter att ha satt upp allt är det nu ganska klart. Antagligen kommer det att bli en del förändringar här, men över lag är det ganska klart. Så "good for me, right!"

Site goes live!

Idag har jag skrivit både about- och homesidan här. De kommer antagligen att skrivas om ett par gånger till innan jag nöjer mig, men jag känner mig färdig nog att börja nyttja denna siten över min gamla. Jag har redan smygstartat lite med ett par inlägg på bloggen, men under förmiddagen idag ändrade jag de gamla sidorna för att uppmärksamma besökare på att ta sig hit istället. Jag har också börjat ändra länkar i profiler på olika sidor runt om på nätet.

Så överlag Habmala.se är "up and running".

Wed, 04 Apr 2012
Svar på artikel hos linnéstudenterna

Jag läste ett inlägg på Linnéstudenternas blogg idag och började skriva ett svar, men kommentarsfältet verkar inte funka, så jag skriver här istället.
Artikeln:http://linnestudenterna.se/2012/04/nya-regler-for-dina-utskrifter/
Svaret:

Detta suger!
Talspråk åsido, den faktiska kostnaden kan så klart diskuteras. Billigare för universitetet, dyrare för studenterna, jag förstår att det inte är en självklarhet med fria utskrifter.

Men det är inte det som är problemet. Problemet ligger i att tvinga studenter att registrera sig i utomstående tjänster. Inte bara det att man tvingas ge bort sina personuppgifter (gissningsvis, om inte annat åtminstone ett inlogg kopplat till ett bankkort eller ett liknande för att kunna betala över nätet). Som jag förstår inlägget här kommer även själva utskriften gå genom deras servrar, där de med största sannolikhet sparar allt i sina loggar. Detta görs antagligen redan, men med den stora skillnaden att det är universitetet som har tillgång till informationen och som bestämmer vad som händer med den. Jag vet inte mycket om Payex, men att lägga ut information i utomstående tjänster där man inte har egentlig kontroll över vad som händer med denna är generellt inte en bra idé. Även om det blir billigare för universitetet.

Att det blir dyrare för studenterna är bara ytterligare en anledning att ogilla förslaget.

Tue, 03 Apr 2012
Angående instagram

Idag blev instagram tillgängligt för android (eller egentligen dess användare), och jag kände för att testa så jag installerade det.
Det är dock inte ett helt självklart val. Vad det handlar om är ju egentligen bara en tjänst för fotodelning, något jag mycket väl skulle kunna göra själv, här till exempel. Jag har tidigare haft bloggar på både blogger och tumblr, men gått vidare till att hosta eget. Eller i alla fall på webbhotell. Där har jag kontroll över mitt material. Så varför skulle jag vilja lägga upp bilder i en utomstående tjänst om jag inte vill lägga annat material där?

Frågan är inte egentligen lätt att svara på. Men det är lite av samma anledning som jag inte valde en meego-telefon. Jag köpte en med android för att standardisering är trevligt (eller egentligen framför allt bekvämt). Att sköta en blogg förstår jag mig på, det som tar längst tid är att fundera ut vad jag ska skriva på siten. Men för att sätta upp något i stil med [valfri fotodelnings-tjänst] skulle jag behöva lägga oerhört mycket arbete. Då blir frågan istället om det är värt det, i det här fallet, antagligen inte.

Men då kvarstår problemet med att kunna kontrollera det jag producerar. Många liknande tjänster tvingar sina användare att för evigt ge bort rättigheter till materialet som publiceras. Instagram gör något liknande, det är såklart inte bra, men det är svårt att undvika. De låter mig åtminstone ta bort mitt material när jag så önskar och säger sig då (i sina TOS) sluta nyttja det. En annan fördel är att de är stora. Det är samma sak som med android, allt funkar utan att jag behöver bråka (så mycket) med det. Det är därför det är mycket folk på twitter och (jämförelsevis) få på identi.ca, samma sak gäller för facebook i förhållande till G+ eller diaspora. Både identi.ca och diaspora är egentligen bättre lösningar än sina större motsvarigheter, men så länge det saknas användare blir de ointressanta.

identi.ca diaspora

<<<  <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 [25] 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom