Sun, 22 Apr 2012
Skriver lite skript

Det bästa kodandet kommer när man borde göra annat, som att plugga. Men jag har äntligen kommit på hur jag ska skriva om mitt nätverksskript så att nedräkningen blir snyggare. Och i och med det har jag även börjat skriva ihop mina gamla skript.
Tidigare (i skrivande stund) har jag haft tre olika skript för att koppla upp datorn mot trådlösa nätverk när jag startar upp den. Ett som frågar om jag vill koppla upp över huvud taget, ett som frågar vilken typ av uppkoppling och ett som faktiskt sköter uppkopplingen. Detta är stökigt och bökigt och svårt att hålla ordning på. Så när jag ändå började ändra i ett av dem tänkte jag att jag skulle skriva ihop dem också. Det är inte klart ännu, men jag har (efter en fullständig omskrivning) ramverket i princip färdigt, nu återstår bara att slänga in alla de kommandon som faktiskt startar nätverksuppkopplingen. Mer om detta när det är färdigt.

Det jag gjorde idag var att jag listade ut hur jag skulle skriva en bit av koden. På ett ställe i scriptet behöver jag nämligen vänta för att ge datorn lite tid att hitta routern innan jag ber den om ett ip-nummer. I det gamla skriptet är detta ganska långt och bökigt:

echo -n "sleeping 10"
sleep 1s
echo -n " 9"
sleep 1s
echo -n " 8"
sleep 1s
echo -n " 7"
sleep 1s
echo -n " 6"
sleep 1s
echo -n " 5"
sleep 1s
echo -n " 4"
sleep 1s
echo -n " 3"
sleep 1s
echo -n " 2"
sleep 1s
echo -n " 1"
sleep 1s
echo ""
men i det nya skriptet tar det bara fem rader :)
count=10
while [[ $count > "0" ]]; do
   echo -n "$count "
   sleep 1
   count=$((count - 1))
done
Den uppmärksamme ser att detta är sex rader, den översta är dock del av en annan nyhet, nämligen en egen del av scriptet för inställningar, så om man tycker att den väntar för länge är det lätt att ändra :)

Also, Jag testar lite nya saker på bloggen med lådor för kod. Det kanske inte funkar riktigt som planerat från början. Vi får se ;)

Mon, 09 Apr 2012
Hej, och hejdå instagram

Instagram, fotodelningstjänsten, blev nyligen tillgänglig på android. En knapp vecka senare blir det offentligt att facebook köper upp tjänsten. Appen ska tydligen fortfarande vara fristående, men integrationen med facebook ska bli större. Jag vet inte vad det innebär i praktiken, men kan bara anta att det kommer betyda minska integration med övriga microbloggar/sociala nätverk. Instagram är inte någon supertjänst från början ändå, även med extern kamera (systemets kamera) begränsas man till kvadratiskt format och kan inte egentligen göra något med bilderna som man inte kan minst lika bra i andra tjänster..

Jag antar att man får hålla ett öga på vad som händer, inte minst med deras TOS. Men antagligen kommer jag ta bort min data och plocka ner kontot. Har en stund på mig dock då det skulle dröja något innan köpet går igenom.

Update:
Har kikat runt lite, och inser att folk verkar hoppa av instagram till höger och vänster. Eller inte bry sig det minsta, beroende på vilka kretsar kollar i. Känner ändå att det finns en poäng i att förklara. Att instagram blir uppköta är inte ett egentligt problem. Företag blir uppköpta till höger och vänster hela tiden. Problemet (i min mening) ligger i facebook. Det är ett gigantiskt privat företag med ofantligt mycket information om miljoner individer. Och genom att nyttja tjänsterna (gå med på avtalen) ger man dem rätt till lite av varje.
Än så länge skulle det lika gärna kunna beskriva google. Google är jag misstänksam mot, men google har inte fått det att verka som att de gjort en sport av att lura sina användare. Genom missvisande användargränssnitt och jobbiga-som-fan menyer gör facebook det gång på gång svårt för användare att faktiskt försöka få någon form av kontroll eller ens koll på vilken data facebook faktiskt har sparad. Jag tog bort mitt facebook-konto för länge sen, jag är inte insatt i vad de gjort på senare tid utöver det som kommit upp i bloggar och på nyhetssiter. Men när det gäller facebook kommer det upp ganska mycket. Jag undviker om möjligt gärna att ge dem mer data än nödvändigt (med nödvändigt menar jag att de ser mig när jag öppnar en sida som laddar någon av deras knappar, men de kan åtminstone inte knyta ihop mig med ett namn och ett inlogg) till facebook. Att låta dem hålla i mitt konto för fotodelning känns för mig avlägset.

Sun, 08 Apr 2012
Om att fixa stavfel

Jag brukar inte vara så noga medan jag skriver en text. Istället går jag ofta tillbaka och fixar de grövsta tangentslintningarna i efterhant. I detta upkommer dock ett dilemma när jag inte har fixat någon spellchecker till emacs. Då blir det svårare att se alla dessa fel i texten som oundviklingen finns där. Om jag dessutom är lite trött på texten efter att ha skrivit den (till och från) i någon timma så orkar jag sällan läsa igenom särskillt nogsamt.
I många bloggplattformer är det inte egentligen ett problem för jag kan enkelt gå tillbaka i efterhand utan att det gör någon skillnad utöver mina rättningar. Med Pyblossxom däremot är det inte riktigt lika enkelt. När Pyblossxom skapar htmlsidorna kollar den på mina textfiler och för att sätta tid och datum för ett inlägg använder den mtime. Mtime är en av flera typer av metainformation som finns kring filer och den säger när en text senast ändrades (modify time). Så om jag går in i en fil och ändrar en bokstav eller två (morgonen efter publicering) kommer den att tro att inlägget är publicerat dagen efter.

Så hur löser man det? Jo det är egentligen ganska enkelt även om jag inte riktigt är bekväm med min metod. Generellt känns det som att den typen av flaggor (som mtime) finns av en anledning, de används inte lika mycket längre som i datorernas bardom, men jag vet att till exempel mutt nyttjar dem. Nu nyttjar inte jag mutt och det rör sig inte om mailfiler, men det känns ändå lite olustigt att ändra. Dock har jag nog inte så mycket val, antingen får jag låta felen kvarstå, låta den ändra tiden eller ändra på mtime. Så jag tänker testa att ändra och se vad som händer, jag tror inte att det ska få några märkbara följder. Det är också ganska lätt gjort, kommandot är: "touch -mt YYMMDDhhmm [file]" där [file] är filen (relativ länk) och tiden skrivs efter formatet ovan.

Ännu en sak jag inser nu är att jag borde implementera något sätt att skriva markerad text (till exempel för kod), det borde vara ganska lätt att implementera. Antagligen mer om detta senare.

Sat, 07 Apr 2012
Om flytten till FS Data

Jag skrev lite om varför jag bytte webbhotell på mig gamla blogg. Det handlade om flera saker, inte minnst att jag lyckades hoppa på ett erbjudande om 15 års webbhotell till priset av ett kvartal. FS Data har också en lite annan stil på sina tjänster än loopia som jag hade innan. På loopia finns enkla lösningar och one-click-installers. På FS Data är det inte riktigt lika enkelt, men å andra sidan kan jag sköta saker som jag vill och lära mig hur det funkar.
Jag valde också att byta domännamn. Eller egentligen att byta TLD. Här finns för och nackdelar. Den stora nackdelen är såklart att jag måste få alla att komma hit istället för till den gamla adressen, och att jag måste byta mina mailadresser. Den stora fördelen däremot är att min gamla adress är registrerad i USA, och de för lite sen kände att de hade rätt att blockera adresser till synes godtyckligt. Så jag registrerade samma adress fast med .se istället för .net.

Så nu hade jag ett nytt webbhotell där jag kunde börja helt från början och göra som jag kännde. Jag ville inte ha wordpress igen. Även om jag kan få en sida som är snyggare än den jag skulle kunna (orka) skriva sjäv så lär jag mig ingenting på det och dessutom blir jag bunden till redan existerande teman och pluginer. Så jag började leta och hittade pyblosxom. Efter att ha testat på datorn hemma och fixat till designen på siten började jag sätta upp det på servern hos FS Data.

Eftersom jag inte vill (och förhoppningsvis inte har rättigheter att) installera det på hela servern så ville jag skapa en virtual environment. Det var inte helt oproblematiskt, men gick förvånansvärt enkelt med scriptet på den här siten. Sen installerade jag enkelt enligt instruktionerna på pyblosxoms hemsida, setupen efter det gick helt enligt planerna, tänk på hur du länkar saker bara. Alla länkar måste vara hårda länkar eftersom pyblosxom har samma mall för alla sidor oavsätt placering i filträdet.

Det fina med pyblosxom är att jag slipper alla begränsande webbinterface och istället kan jag enkelt ladda upp en textfil i rätt mapp på servern. Sen ger jag bara ett kommando till pyblosxom så skapar den alla htmlfiler och lägger dem i den mapp jag ställt in i configfilen. I mitt fall "/blog" i den offentliga delen av mitt serverutrymme. På FS Data kan jag logga in via ftp eller ssh, men för att slippa logga in via ssh och köra kommandot varje gång jag skrivit ett inlägg, så skrev jag en rad i crontab som kör kommandot två gånger per dag. Jag kanske ändrar på det framöver, beroende på hur mycket det faktiskt behövs, vi får se.

Så efter att ha satt upp allt är det nu ganska klart. Antagligen kommer det att bli en del förändringar här, men över lag är det ganska klart. Så "good for me, right!"

Site goes live!

Idag har jag skrivit både about- och homesidan här. De kommer antagligen att skrivas om ett par gånger till innan jag nöjer mig, men jag känner mig färdig nog att börja nyttja denna siten över min gamla. Jag har redan smygstartat lite med ett par inlägg på bloggen, men under förmiddagen idag ändrade jag de gamla sidorna för att uppmärksamma besökare på att ta sig hit istället. Jag har också börjat ändra länkar i profiler på olika sidor runt om på nätet.

Så överlag Habmala.se är "up and running".

<<<  <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 [25] 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom