Sun, 10 Jun 2012
Till folk som frågar om önskelista

De senaste dagarna har jag fått frågor om vad jag önskar mig i födelsedagspresent. Födelsedagar har inte riktigt varit min grej på de senaste ren. Men en del släkt har frågat så jag blev påmind om ett projekt jag startade för några månader sen med just detta i åtanke. Jag satte upp en springpad med lite coola prylar som jag springer på här och där på nätet och annars glömmer bort. Det är inte så mycket på listan ännu, men jag tänker mig att jag kanske kan fylla på efter hand och dirigera folk dit när de frågar. I förhoppningen att de som frågar även finns bland mina läsare så länkar till den: Länk.

Som sagt: more to come.

Wed, 23 May 2012
Angående Comic Sans

Jag fick i veckan ett mail skrivet med comic sans i rosa. Jag hade svårt att ta det på allvar, jag har fått ytterligare ett mail från samma avsändare med comic sans i rött, det gjorde inte saken bättre. Men ett mail är ändå bara ett mail, sånt händer, idag på ett möte såg jag fonten igen i en presentation från en anställd på kommunen. Jag vet inte varför men jag har mycket svårt att ta texten på allvar. Jag ville bara skriva en liten rant om det.

För mer genomtänkt kritik av fonten rekommenderas dessa länkar (funna högt upp i en google sökning):
Kortare text om att anpassa fonten efter tillfälle
Utförligare (men bättre om man orkar läsa) text om varför man bör undvika fonten över huvud taget

Mon, 14 May 2012
Uppföljning efter BSF

Jag skrev tidigare att jag skulle åka till Blekinge Spelfestival i helgen. Därför känns det naturligt att skriva lite om hur det gick.
Första dagen var trevlig och även om jag åkte dit som privatperson så kommer ju sverok alltid upp när man pratar med spelare (åtminstone för mig som sitter i distriktsstyrelse). Jag knöt lite kontakt med lokala föreningar och lyssnade på föreläsning om e-sport. Föreläsningen slutade i ett samtal om e-sport som socialt fenomen och jag blev positivt överraskad över att höra att det finns en lokal förening för barcraft i Karlskrona. Inte för att jag är ett stort fan av starcraft men för att det finns ett växande alternativ (i Sverige) till de mer traditionella sporterna som fotboll/bandy/hockey osv. Analog sport i all ära, men alla kan inte uppskatta fotboll, varken att kolla på eller att spela. Därför ät det viktigt att det finns alternativ. Och de som beslutar över bidragspengar och lägger miljonbudgetar skulle antagligen också ha fördel av att se att det finns ungdomar (och vuxna, men ungdomar är de som brukar lyftas fram i övriga sportsammanhang) som inte finner nöjet i att jaga bollar. Då kan e-sport vara en lika socialt aktivitet (med alla de fördelar som kommer därur) även om det råkar innefatta både skärm och tangentbord.

Dag två av spelfestivalen gick jag lite på sparlåga. Jag fick sova hos den mycket trevliga festivalgeneralen Max, vilket var både trevligt och intressant med schyssta diskussioner över morgonkaffet. Men den i festivalen mycket involverade Max var ju både sista att lämna lokalen på kvällen och först att komma dit på morgonen, så det blev inte så mycket sömn. När jag är med och annordnar i Calcon brukar detta inte vara något problem eftersom man har saker att göra och inte riktigt hinner bli trött, men att glida runt på festivalen fick mig att inse att jag inte längre riktigt klarar av att sova så lite som jag kunde göra förr. Men jag piggnade till efter jag gått en runda på stan och var med i alla tre brädspelsturneringar. Jag gick även vidare till finalen i Ticket to ride. Och som vanligt när det gäller konvent (även om de kallas festival) så träffade jag många trevliga spelglada personer. Till exempel en som kommit från berlin bara för att närvara under helgen, och en annan som varit webmaster i Karolin för många år sen.

Tredje och sista dagen var jag ännu tröttare och segare men hade det trevligt i alla fall. Jag kom tvåa i finalen på Ticket to ride, och spelade lite andra spel också. Max berättade en del om den reguljära spelverksamheten i Karlskrona och jag tror att Kalmar har lite att lära där. Café porslinan som drivs av en ideell förening har brädspelskvällar ibland och de verkar vara väldigt välbesökta. Inte bara i antal besökare utan det verkar också finnas en hygglig demografisk spridning. Något jag tyvärr måste säga att vi saknar i Kalmar även om vi försöker jobba på det. Vi har lite olika förutsättningar, men städerna är ungefär lika stora och borde kunna erbjuda möjlighet för samma typ av spridning i till exempel kön och ålder som de har lyckats skapa i Karlskrona. Jag kan tänka mig att det handlar en del om marknadsföring med också om konceptet med att vara på ett café. De spelhelger som Kalmar (genom CSS) erbjuder några gånger om året som är gratis och öppna för allmänheten (till skillnad från den vanliga verksamheten som också är öppen men där man förväntas gå med i föreningen till slut) tror jag man skulle kunna göra mycket för att öppna upp ännu mer. Kanske genom att komma ut mer till redan etablerade knutpunkter i Kalmar. Jag är inte jätteinsatt i CSS interna verksamhet, men tror (och hoppas) att det är något man arbetar med.

Mon, 07 May 2012
Blekinge Spelfestival

Då var det klart. Efter en del letande har jag lyckats hitta sovplats och kommer alltså att åka till Karlskrona i helgen för att besöka blekinge spelfestival
BSF poster, hostad hos dem.

Tyvärr kan man inte sova på konventet (eller festivalen som det egentligen heter) men har man någon stans att sova rekommenderar jag att komma förbi. Annars kan man ju komma bara över dagen på lördag till exempel. Kostar 50kr. oavsätt hur länge man stannar, och det är ju nästan ingenting. Kolla deras site på blekingespelfestival.se.

Sun, 29 Apr 2012
Skrev ett skript för pseudo-automatisering

Jag twittrade igår kväll (tidigt i morse) om att jag skrev ett skript med ofantligt mycket kommentarer. Anledningen till att jag skrev skript mitt i natten var att jag ville slå på webbradion automatiskt på morgonen för att det är trevligt med lite nyheter och liknande, men jag har dålig mottagning på min klockradio. Jag lånade huvudmetoden från det nya nätverksskriptet jag skrev av i förra inlägget. Men ville göra skriptet lite mer mångsidigt. Så jag skrev in en del för att räkna om väntetiden från minuter eller timmar. Skriptet följer nedan och är väldigt välkommenterat.

sleeper.sh

#!/bin/bash

#~/bin/sleeper.sh
#(C) Sharing is Caring

###
#Detta skript skrevs av Sebastian Hellvin för att lättare
#kunna starta processer vid ett sinare tillfälle, till exempel
#om man vill starta webbradio nästa morgon, eller påminna sig om
#att sträcka på benen lite.
#
#
#Scriptet kan inte läsa klockan, istället skriver man på i
#terminalen hur länge man vill vänta innan det man vill starta
#ska startas.
#
#Exempel: sleeper.sh -h 7 && mplayer -playlist http://sverigesradio.se/topsy/direkt/132-hi-aac.pls
#För att vänta 7 timmar och sen starta SR P1 i mplayer.
#
#!!!SKRIPTET HAR INGEN FELHANTERING, SKRIVER MAN BOKSTÄVER ELLER NEGATIVA SIFFROR KOMMER DEN RÄKNA FÖR EVIGT!!!
###

#Skriptet nyttjar sleep-funktionen i bash, denna pausar ett skript angivet antal sekunder.
#För att man ska slippa räkna ut hur många sekunder man vill vänta ifall det är en lägre
#tid kan skriptet gör det åt oss. Noter att du måste skriva "-m" eller "-h" innan ditt
#antal minuter/timmar, annars tolkas det som sekunder
#
#Tills vidare nöjer jag mig med att implementera hela minuter och timmar.
#Kör skriptet flera gånger för att komma runt det.

if [[ -z $1 ]]; then #Startar man helt utan flaggor väntar skriptet en minut
   sleepTime=60 #60 sekunder är en minut
elif [[ $1 = "-m" ]]; then #om man skriver -m väntar den angivet antal minuter
   sleepTime=$(($2 * 60)) #antal minuter gånger 60 ger antal sekunder.
elif [[ $1 = "-h" ]]; then #om man skriver -h väntar den angivet antal timman
   sleepTime=$(($2 * 60 * 60)) #antal timmar gånger 60 ger antal minuter som gånger 60 ger antalet sekunder.
else #skriver man bara en siffra väntar den angivet antal sekunder
sleepTime=$1
fi

#While-loopen skriver hur många sekunder det är kvar, väntar en sekund, tar bort en sekund från antalet
#sekunder som är kvar, och börjar om tills det är noll sekunder kvar.

while [[ $sleepTime > "0" ]]; do #skriptet fortsätter tills det räknat till noll
   echo -n "$sleepTime " #Denna rad skriver hur många sekunder det är kvar (kommentera för tyst skript)
   sleep 1 #det faktiska väntandet (en sekund)
   sleepTime=$((sleepTime - 1)) #denna rad gör att vi hela tiden kommer ett steg närmare noll
done

<<<  <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom