Mon, 10 Sep 2012
Byte till systemd

Jag gjorde missen att uppdatera datorn under nollningen. Eftersom Archlinux uppdaterar sina repos kontinuerligt går saker lätt sönder om man uppdaterar delar av systemet utan att uppdatera hela. Därför klickade jag okej när den frågade mig om jag villa byta till systemd (som håller på att implementeras som standard).

Problemet var att den ville att jag skulle fixa en hel bunt med konfigurationsfiler och det hade jag inte tid med under nollningen (som i princip är två veckor av fest varje kväll och aktiviteter under dagarna). Eftersom jag varit huvudfadder för de nya studenterna har jag varit tvungen att vara med hela tiden varje dag och då hunnit varken plugga eller fixa med datorn ;) . Men nu har jag äntligen fixa det i alla fall.

Jag har lagt till en rad med konfigurationsfiler i /etc för att blandannat sätta hostname och ladda modules (säger man moduler i datorsverige?). Jag har också läst på om Netcfg som verkar ganska kompetent (hade för mig att det var knepigt med wpa2, men det verkar värt att kolla på). Jag vet dock inte hur Netcfg beter sig om man ger den ett usbmodem, måste läsa på mer först.

De senaste åren har jag haft ett uppsving i min nätaktvitet kring skolstarten. Jag twittrar mer och läser mer bloggar. Jag har också egentligen mindre tid, men är mer sugen på att fixa med saker (som siten och datorn). Så blir det lätt man man prokrastinerar pluggandet. Jag har kommit en bit med lite nya inslag i siten nu. Det blir mycket läsande när jag inte fixar med det regelbundet, men det är kul

Fri, 27 Jul 2012
Lakto-Ovo-Vegetarianism

"

Efter att ha varit vegan i fyra och ett halvt år (ungefär) bestämde jag mig för att återgå till (lakto-ovo)vegetarianism. Min fösta reaktion var "fan, den här müslin smakar som kalaspuffar". Det var honung på för att göra den knaprig.

"

Thu, 21 Jun 2012
Uggla (WIP)

Det var länge sen jag målade något mer ambitiöst. Men det känns som att jag är något på spåret här.
Målad uggla

Tue, 12 Jun 2012
Fibonacci

Fibonacci och hans talföljd har fascinerat mig ett tag nu. Främst kanske för att numren återfinns lite var stans i naturen och för dess samband med bildkonsten och det gyllene snittet. I gårdagens anda av kodande skrev jag ett skript även för detta ;) .

#!/bin/bash
echo "##########################"
echo "# This script prints the #"
echo "# fibonacci numbers up  #"
echo "# to the number to stop #"
echo "# at. Have fun.     #"
echo "##########################"
echo -n "Enter number to stop at: "
read stop
num1=0
num2=1

until [ $num2 -gt $stop ]; do
 echo "$num1"
 num3="$num2"
 num2=$(( $num1 + $num2 ))
 num1="$num3"
done

Några länkar kring fibonaccinummer:
Svenska Wikipedia om Leornado Fibonacci
Youtube video från vihart om fibonacci i naturen del 1
Youtube video från vihart om fibonacci i naturen del 2
Youtube video från vihart om fibonacci i naturen del 3

Mon, 11 Jun 2012
Collatz

Jag blev lite inspirerad av en gammal xkcd idag. Jag satt och slösurfade med randomknappen på xkcd och sprang på den länkade stripen. Sen började jag räkna på lite slumpmässiga siffror och insåg sen att jag kunde gör ett skript för att räkna ut allt åt mig. Dessutom var det länge sen jag jobbade med siffror i bash, eller kod över huvudtaget. Så jag skrev ett skript för det :) .

Collatz problem går ut på att ta valfritt positivt heltal och se om det är udda eller jämt. Om det är udda multiplicerar man det med tre och adderar ett, är det jämt dividerar man med två. Påståendet som följer är att om man upprepar det tillräckligt länge kommer man alltid att komma till ett. Det är inte bevisat ännu, men antagligen stämmer det (enligt wikipedia). I alla fall, skriptet följer nedan, utan felhantering, bara för skojs skull.

#!/bin/bash

echo -n "Enter number : "
read num

#num=$1

while true; do

#while [ "$num" -ge 1 ]; do
 echo "$num"
 rem=$(( $num % 2 ))

 if [ $num -eq 1 ]; then
  exit
 fi

 if [ $rem -eq 0 ]; then
  num=$(( $num/2 ))
 else
  num=$(( $num*3+1 ))
 fi
done

<<<  <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 [23] 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom