Thu, 21 Jun 2012
Uggla (WIP)

Det var länge sen jag målade något mer ambitiöst. Men det känns som att jag är något på spåret här.
Målad uggla

Tue, 12 Jun 2012
Fibonacci

Fibonacci och hans talföljd har fascinerat mig ett tag nu. Främst kanske för att numren återfinns lite var stans i naturen och för dess samband med bildkonsten och det gyllene snittet. I gårdagens anda av kodande skrev jag ett skript även för detta ;) .

#!/bin/bash
echo "##########################"
echo "# This script prints the #"
echo "# fibonacci numbers up  #"
echo "# to the number to stop #"
echo "# at. Have fun.     #"
echo "##########################"
echo -n "Enter number to stop at: "
read stop
num1=0
num2=1

until [ $num2 -gt $stop ]; do
 echo "$num1"
 num3="$num2"
 num2=$(( $num1 + $num2 ))
 num1="$num3"
done

Några länkar kring fibonaccinummer:
Svenska Wikipedia om Leornado Fibonacci
Youtube video från vihart om fibonacci i naturen del 1
Youtube video från vihart om fibonacci i naturen del 2
Youtube video från vihart om fibonacci i naturen del 3

Mon, 11 Jun 2012
Collatz

Jag blev lite inspirerad av en gammal xkcd idag. Jag satt och slösurfade med randomknappen på xkcd och sprang på den länkade stripen. Sen började jag räkna på lite slumpmässiga siffror och insåg sen att jag kunde gör ett skript för att räkna ut allt åt mig. Dessutom var det länge sen jag jobbade med siffror i bash, eller kod över huvudtaget. Så jag skrev ett skript för det :) .

Collatz problem går ut på att ta valfritt positivt heltal och se om det är udda eller jämt. Om det är udda multiplicerar man det med tre och adderar ett, är det jämt dividerar man med två. Påståendet som följer är att om man upprepar det tillräckligt länge kommer man alltid att komma till ett. Det är inte bevisat ännu, men antagligen stämmer det (enligt wikipedia). I alla fall, skriptet följer nedan, utan felhantering, bara för skojs skull.

#!/bin/bash

echo -n "Enter number : "
read num

#num=$1

while true; do

#while [ "$num" -ge 1 ]; do
 echo "$num"
 rem=$(( $num % 2 ))

 if [ $num -eq 1 ]; then
  exit
 fi

 if [ $rem -eq 0 ]; then
  num=$(( $num/2 ))
 else
  num=$(( $num*3+1 ))
 fi
done

Sun, 10 Jun 2012
Till folk som frågar om önskelista

De senaste dagarna har jag fått frågor om vad jag önskar mig i födelsedagspresent. Födelsedagar har inte riktigt varit min grej på de senaste ren. Men en del släkt har frågat så jag blev påmind om ett projekt jag startade för några månader sen med just detta i åtanke. Jag satte upp en springpad med lite coola prylar som jag springer på här och där på nätet och annars glömmer bort. Det är inte så mycket på listan ännu, men jag tänker mig att jag kanske kan fylla på efter hand och dirigera folk dit när de frågar. I förhoppningen att de som frågar även finns bland mina läsare så länkar till den: Länk.

Som sagt: more to come.

Wed, 23 May 2012
Angående Comic Sans

Jag fick i veckan ett mail skrivet med comic sans i rosa. Jag hade svårt att ta det på allvar, jag har fått ytterligare ett mail från samma avsändare med comic sans i rött, det gjorde inte saken bättre. Men ett mail är ändå bara ett mail, sånt händer, idag på ett möte såg jag fonten igen i en presentation från en anställd på kommunen. Jag vet inte varför men jag har mycket svårt att ta texten på allvar. Jag ville bara skriva en liten rant om det.

För mer genomtänkt kritik av fonten rekommenderas dessa länkar (funna högt upp i en google sökning):
Kortare text om att anpassa fonten efter tillfälle
Utförligare (men bättre om man orkar läsa) text om varför man bör undvika fonten över huvud taget

<<<  <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 [23] 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom