Wed, 06 Feb 2013
Gällande individuella utvecklingsplaner.

Jag såg den här nyhetsartikeln på svt.se nyss, och känner mig kluven. Å ena sidan har lärare i dag alldeles för mycket att göra. Som lärare hinner du sällan med alla dina åtaganden. Och om du inte då och då jobbar sena kvällar kommer du omöjligt lyckas fixa all planering, rättning och dokumentation. Men individuella utvecklingsplaner och omdömen är något jag tror är viktigt och som ger ett mervärde till eleverna.

Att ersätta dessa med betyg känns för mig som det värsta man kunde göra. Betyg överlag är ingen höjdare, men om vi prompt ska ha dessa så blir de ju ännu mer intetsägande om man dessutom tar bort stora delar av dokumentationen i löpande text. När läraren tvingas formulera något om varje elev så får eleven en fingervisning om vad man kan jobba på, och vad man är bra på. Utan det får eleven egentligen ingenting, en bokstav på ett papper säger ju inte särskilt mycket om det inte följs åt av en förklaring.

Skrivet i hast //Sebastian

Sun, 03 Feb 2013
conky och sed

Jag fixade med inställningarna till conky idag för att visa anteckningar från en fil.
Den spännande delen är längst ner på bilden, koden för det ser ut så här:

${color1}${execpi 1200 sed -e '/^#/d'
 -e 's/.*!.*/\${color7}&\${color1}/'
 /home/sebb/Conky_note.txt}

Kommandot består egentligen av tre delar.
color1 sätter standardfärgen
execpi 1200 laddar ett kommando var tjugonde minut och tolkar färgkoder för conky.
sed är det intressanta kommandot. -e tillåter flera kommandon i sed. "'/^#/d'" tar bort rader som börjar med # alltså kan jag kommentera i filen. "'s/.*!.*/\${color7}&\${color1}'" är den knepiga biten. "s" ersätter en rad med en annan. I det här fallet hittar den alla rader med utropstecken och kopierar in dem mellan conkys färgkommando så att de raderna blir röda. Alltså kan jag markera viktiga saker i conky.

WIN FOR ME
Hela .conkyrc finns här.

Tue, 29 Jan 2013
Goodreads

Jag gick nyligen med på goodreads.com, jag tänkte jag skulle resonera lite kring varför det känns som en god idé och varför det hittills varit lite av ett misslyckande.

Goodreads.com är en site där man som användare delar med sig av vilka böcker man läst, man kan ge böckerna betyg och skriva en recension. När man betygsatt tillräckligt många böcker får man också förslag på nya böcker man kan läsa, dessa kan läggas i en smidig att-läsa-lista. Jag läser inte jätte mycket, men en del, så jag kunde snabbt lägga in böcker jag redan läst och få upp (förvånansvärt bra) förslag. Några hade jag redan läst och uppskattat. På goodreads kan man också (som överallt annars nu för tiden) lägga till andra användare som vänner, då får man se vad de läser och vad de skriver om böckerna för att få ytterligare förslag. Jag har ofta svårt att börja på en ny bok för att jag inte vet vad jag ska läsa. Jag har otaliga olästa böcker i bokhyllorna hemma, och med ebok-läsaren är utbudet ännu större, men jag har ofta svårt att förmå mig att investera de timmar som ofta krävs i en bok för att avgöra om den är läsvärd eller ej. Rekommendationer är alltså något jag välkomnar (även om det är från en databas i USA).

Problemet med goodreads är inte egentligen ett problem med goodreads, men ett problem med användarbasen, som är för liten. Det finns egentligen jättemånga användare, men inte så många i Sverige, och inte så många som jag känner. Goodreads verkar vara ganska bra ändå som sagt, men roligare hade varit om jag dessutom hade kunnat nyttja de sociala aspekterna av sidan, utan att för den skull börja följa främlingar och deras läsvanor. Jag har sett en del diskussionsforum som verkar spännande och kan tänka mig att det finns mer att hämta än det lilla jag funnit sedan jag registrerade mig här om dagen. Jag kommer nog hänga kvar en stund, se hur det funkar, och sen avgöra om jag kommer fortsätta. Senaste året har min läsning ökat markant och jag hoppas att diskussionsforumen kan ge ännu ett mervärde till läsningen, men det vore som sagt trevligt att kunna diskutera böcker med personer man känner.

Mon, 21 Jan 2013
Carl är död

Carl är död
För tydlighetens skull ska jag kanske säga att Carl är min dator. Och Carl är inte egentligen död, men ligger lite i koma.
Carl startar men kommer inte till loginprompten. Den kör hela startuppen, men fryser på slutet, den är färdig, den arbetar inte, men den kommer inte vidare.

Jag hittar inte vad felet är, jag har inte gjort någon ändring sen senaste gången det funkade. I morse, startade jag upp den utan problem, efter någon timma stängde jag av den för att göra annat, när jag startade upp igen kring lunch så ville den inte. Den enda inställning jag gjorde var i fluxbox, och det kan omöjligt påverka startuppen. Som tur är lyckades jag (efter ett tag) komma in i den genom en liveskiva av ubuntu. Så jag har backat upp de viktigaste filerna, men kan inte använda datorn och hittar inget givande i loggfilerna. Istället är jag fast vid min förra laptop (som jag startade senast för ungefär ett halvår sedan) eller något av mina androidsystem. Ingen av dessa är egentligen en lösning, android är fullt av begränsningar och dålig multitasking och min gamla dator är tung, otymplig och på gränsen att trilla ihop.

Carl är inte jättepigg heller, Carl är två och ett halvt år gammal, nätverkskortet funkar inte på var femte startupp, hårddisken är stökig och jag kan inte högerklicka utan en extern mus. Men jag är inte sugen på att lägga mellan fem och tio tusen på en ny dator nu. Det känns inte heller riktigt värt att lägga två tusen på en dålig dator. Att rensa håddisken och installera om allt är inte heller en egentlig lösning, hårdvaran är fortfarande dålig och jag har inte riktigt tid att göra det den närmsta veckan.

Jag vet inte hur jag ska fixa datorn, jag vet inte om jag ska/kan köpa en ny dator nu, jag vet inte vad jag ska använda för att ta anteckningar på föreläsningen imorn. Jag antar att jag skulle kunna anteckna med min tablet, men jag kan knappast plugga effektivt med den (jag har testat). Jag antar att jag får gå tillbaka till penna och papper igen, det funkar, men ack så smidigt det är att ha wikipedia och google på föreläsningarna, eller kunna plocka upp kursplaner och uppgiftsbeskrivningar när man behöver dem.

Fri, 18 Jan 2013
Trött på soffan

Jag gillar denna typen av snabba skisser, inte för att de blir fina, men de är kul att göra och kan berätta en historia även om det är lite snett och vint.

Idag till exempel, har jag varit trött och halvsovit på soffan större delen av kvällen, antar att kroppen tar igen lite vila efter veckans tenta och möten.

<<<  <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom