Sun, 01 Jan 2017
YubiKey och 2fa på arch

För mer än ett år sen köpte jag två stycken yubikey för att de var på rea. Jag minns inte varifrån men det är GitHub-logga på. Jag köpte dem för att det är en lite häftig teknologi. Men har inte haft något riktigt användningsområde. Man ska kunna använda dem för 2fa med en del tjänster på nätet, men det har inte riktigt verkat säkert hittills.

Men jag hittade denna artikeln idag. Det känns lite skrämmande att sätta två-faktor-inlogg på en dator jag är relativt beroende av. Men det känns lite som framtiden. Nyckeln är en usb-sticka som med rätt programvara kan användas för att logga in på datorn. Och med rätt inställningar behöver man både lösenord och sticka för att logga in. Jag följde artikeln ganska rakt av. Det var ganska många paket att ta ner för pam-modulen, men annars gick allt utan problem. Jag har dessutom lagt till "nouserok" i "system-auth"-filen för att andra användare ska kunna logga in som vanligt. Jag har ingen gästanvändare egentligen, men det känns lite tryggare ifall root kan gå in och ändra tillbaka inställningarna, ifall något skulle hända med nyckeln.

Fri, 28 Oct 2016
Om att skjuta på saker

Det känns som att ordet prokrastinera var populärt för fem/tio år sen, men har försvunnit lite ur vardagstal. Jag insåg inte då att det inte egentligen var en etablerad grej på svenska, men när jag försökte hitta det i SAOL idag för att kolla stavningen var det inte med där.

Att vara distansstudent har gett mig en hel del frihet i hur jag strukturerar min tid. Jag har hittat en hel del olika sätt att organisera och strukturera vardagen, allt från listor till olika program och skript. Det har varit lite intressant att se vad som funkar och inte funkar för mig själv. Större långsiktiga projekt ligger i en textfil som synkas mellan datorer och telefon. Medan det som behöver göras för dagen hamnar på en papperslapp. Anteckningar samlas i anteckningsböcker och skisser hamnar i skissböcker. Jag har börjat intressera mig för reservoarpennor ungefär på samma sätt som jag tidigare köpt högkvalitativa tangentbord eller datormöss. Jag har ett paket med pennor på väg från USA just nu. Efter vad jag gissar mig till ligger det någonstans hos posten på väg till ett utlämningsställe. En gång filmade jag när jag öppnade ett paket med tangentbordsknappar och ibland tänker jag att jag skulle försöka göra något mer av hobbyn. Till exempel kunde jag börja skriva recensioner av tangentborden, pennorna, bläcken och olika papper. Men så gick jag till reddit och fick syn på /r/mechanicalheadpens, då kände jag mig fånig och tänkte att jag egentligen främst prokrastinerar.

Mon, 10 Oct 2016
Fortfarande hösttermin

Jag känner inte att jag egentligen kommit igång med plugget denna terminen. Egentligen har jag det, men jag har inte kommit så långt som jag hoppades med min uppsats och även om jag nog ligger i fas på SVA-kursen så känns det som att jag inte gjort så mycket. Jag är helt klart inte van vid att jobba hemifrån.

Jag har slagits av tanken att hyra någon typ av litet kontor fram till nästa sommar men inte kollat upp det, det känns lite fånigt. Jag kände mig helt klart mer produktiv i kontorsmiljön på kåren.

Over and out.. Skönt att det börjar bli lite höst nu

Fri, 12 Aug 2016
Hösttermin

Det börjar kännas att höstterminen är på ingång. Det är fortfarande ett par veckor kvar på sommaren men jag ska bli student igen och har börjat maila med lärare på höstens kurser. Jag ska skriva min sista uppsats på lärarprogrammet, i svenska denna gången. Jag ska också påbörja en grundkurs i svenska som andraspråk, med tanken att lägga till det som ämne i lärarexamen. Jag tror det kan vara kul, det är ju ett område som behöver folk just nu i alla fall.

Sommaren har varit bra, vi har gjort mycket och rest mycket. Bland annat har vi fjällvandrat på Drommen. Jag har också börjat försöka promenera dagligen. Jag hoppas att jag kan hålla det igång när jag blir student i terminsstarten, men det har varit svårt med kontorsjobbet de senaste två åren. Det är lätt att vara trött och fastna på soffan om kvällarna.

Jag har också börjat skriva mer. Inte egentligen något sammanhängande och inte i syfte att producera något, men jag köpte reservoarpennor och lite olika trevliga bläck ihop med att min gamla anteckningsbok tog slut och jag köpte en ny modell. Pennorna är riktigt trevliga att skriva med. Tanken är egentligen att som svensklärare bör jag nog ha viss vana vid att skriva liksom att läsa. Men jag skriver också som en förberedelse för att bli student igen. På kåren skrev jag ofta mötesanteckningar eller protokoll, men sällan mer än en sida sammanhängande text. Som student kommer jag behöva skriva på ett helt annat sätt igen, och det kräver ett annat förhållningssätt till text.

Over and out.. Det har varit en bra sommar, det har varit en dyr sommar.

Wed, 15 Jun 2016
Ledig sommar

Idag har jag skrivit tenta för första gången på typ tre år. Det känns som att det gick okej, men jag vet inte egentligen fören rättningen kommer tillbaka om ett par veckor.

Med tentaplugg och överlämning på jobbet samtidigt har jag haft ganska mycket att göra de senaste veckorna. Men det börjar lugna ner sig på jobbet från nästa vecka och det blir nästan inget mer plugg fören kurserna drar igång igen till hösten. Så jag är på väg in i en period där jag inte kommer ha så mycket att göra, och jag vet inte alls vad jag ska spendera min tid på.

Jag tror att jag ska försöka återuppta projektet med att få tillbaka lite av den kondition jag hade när jag började plugga, eller mer specifikt innan jag fick ett heltidsuppdrag på kontor. Men jag kan ju inte spendera hela dagarna med det. Jag är övertygad om att jag kommer fylla tiden med något, det brukar bli så. Men jag vet inte vad och det är lite ovant.

Over and out.. Kolla på hemsida under kalas om ni känner för det.

<<<  <<  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom