Thu, 23 Feb 2017
Uppsatsseminarium

Igår var jag på uppsatsseminarium. Det har gått bra, jag har några kompletteringar att göra, men inte jättemycket. Jag tycker att uppsatsseminarium som examinationsform känns lite konstigt. Inför seminariet ska man läsa en annan students uppsats och under seminariet ska man kommentera uppsatsen. Men jag blir knappast bedömd på min opponering, jag måste göra det, men hur eller på vilken nivå jag gör det väger knappast in i mitt resultat, det är bara en fråga om huruvida man gjort det eller inte.

Argumenten för att ha opponering på en annan students uppsats är bl.a. att den andra studenten får kommentarer på sin text och får diskutera innehållet. Det är mycket lättare för den andra studenten att argumentera med mig än med examinatorn. Det är också ett sätt att efterlikna strukturen i att lägga fram en avhandling eller ett arbete på högre forskningsnivå. Båda de argumenten är bra, och jag uppskattar att man har opponering. Men att vara opponent har alltid känts konstigt. Speciellt som man gör det sällan och med olika handledare och examinatorer varje gång är det svårt att få någon vana i hur det bör gå till.

Idag drar Calcon igång för min del. Många har jobbet hårt de senaste månaderna, jag har varit jobbat mindre hårt med Calcon eftersom jag haft uppsatsen och lite annat plugg. Men i helgen är det konvent och jag ska ner och ställa iordning i eftermiddag. Det känns lite konstigt att inte ha varit med så mycket i diskussionerna inför konventet, jag är inte riktigt säker på vad jag ska göra när jag kommer dit. Men det finns alltid något att göra.

Sun, 19 Feb 2017
Pennor och blogg

Jag har spenderat nästan hela januari med att skriva uppsats. Det har varit oerhört intensivt, men i förra veckan lämnade jag in den. I helgen hade jag tenta. Jag skrev omtenta för att jag skrev uppsats när ordinarie tillfället var. Det känns lite dumt att medvetet missa en tenta, men jag har hellre en tenta kvar än en uppsats ifall någon av dem ska missas.

Parallellt med uppsatsskrivandet har jag hittat en ny hobby. Jag vet inte varför men jag har snöat in på reservoarpennor. Kollar man runt lite på nätet så överlappar det en del mellan tangentbordshobbyn och penhobbyn, men jag är ändå lite förvånad på mig själv. Oavsett varför har jag fastnat för pennor så skriver mer nu än jag tror jag gjort någonsin, det känns bra. Jag har hittat lite folk på nätet som delar hobbyn, det verkar vara en av de trevligare gemenskaper jag hittat online. Men det ska också sägas att jag inte är på reddit och läser om pennor. Eftersom jag uppskattar att läsa vad andra skriver har jag funderat på om jag också ska skulle skriva om pennor. Men jag har hittills inte stött på någon som pratar svenska i penhobbyn, och är lite tveksam till att börja skriva på engelska.

Jag har också funderat på att göra en nystart på bloggen. Min syster rensade sin blogg för lite sen och började om på nytt, jag funderar på att göra det samma. Jag har haft tre olika mer långsiktiga bloggar hittills och det börjar kännas som att denna fyllt sitt syfte. Det har inte hänt någon stor förändring som manar till nystart, men jag känner att det kanske är dags att rensa ur lite och omdefiniera vad bloggen är och kan vara. Ifall jag samtidigt skulle hitta ett smidigare bloggverktyg så är det helt okej för mig, jag har letat (om än passivt) i snart ett år.

Sun, 01 Jan 2017
YubiKey och 2fa på arch

För mer än ett år sen köpte jag två stycken yubikey för att de var på rea. Jag minns inte varifrån men det är GitHub-logga på. Jag köpte dem för att det är en lite häftig teknologi. Men har inte haft något riktigt användningsområde. Man ska kunna använda dem för 2fa med en del tjänster på nätet, men det har inte riktigt verkat säkert hittills.

Men jag hittade denna artikeln idag. Det känns lite skrämmande att sätta två-faktor-inlogg på en dator jag är relativt beroende av. Men det känns lite som framtiden. Nyckeln är en usb-sticka som med rätt programvara kan användas för att logga in på datorn. Och med rätt inställningar behöver man både lösenord och sticka för att logga in. Jag följde artikeln ganska rakt av. Det var ganska många paket att ta ner för pam-modulen, men annars gick allt utan problem. Jag har dessutom lagt till "nouserok" i "system-auth"-filen för att andra användare ska kunna logga in som vanligt. Jag har ingen gästanvändare egentligen, men det känns lite tryggare ifall root kan gå in och ändra tillbaka inställningarna, ifall något skulle hända med nyckeln.

Fri, 28 Oct 2016
Om att skjuta på saker

Det känns som att ordet prokrastinera var populärt för fem/tio år sen, men har försvunnit lite ur vardagstal. Jag insåg inte då att det inte egentligen var en etablerad grej på svenska, men när jag försökte hitta det i SAOL idag för att kolla stavningen var det inte med där.

Att vara distansstudent har gett mig en hel del frihet i hur jag strukturerar min tid. Jag har hittat en hel del olika sätt att organisera och strukturera vardagen, allt från listor till olika program och skript. Det har varit lite intressant att se vad som funkar och inte funkar för mig själv. Större långsiktiga projekt ligger i en textfil som synkas mellan datorer och telefon. Medan det som behöver göras för dagen hamnar på en papperslapp. Anteckningar samlas i anteckningsböcker och skisser hamnar i skissböcker. Jag har börjat intressera mig för reservoarpennor ungefär på samma sätt som jag tidigare köpt högkvalitativa tangentbord eller datormöss. Jag har ett paket med pennor på väg från USA just nu. Efter vad jag gissar mig till ligger det någonstans hos posten på väg till ett utlämningsställe. En gång filmade jag när jag öppnade ett paket med tangentbordsknappar och ibland tänker jag att jag skulle försöka göra något mer av hobbyn. Till exempel kunde jag börja skriva recensioner av tangentborden, pennorna, bläcken och olika papper. Men så gick jag till reddit och fick syn på /r/mechanicalheadpens, då kände jag mig fånig och tänkte att jag egentligen främst prokrastinerar.

Mon, 10 Oct 2016
Fortfarande hösttermin

Jag känner inte att jag egentligen kommit igång med plugget denna terminen. Egentligen har jag det, men jag har inte kommit så långt som jag hoppades med min uppsats och även om jag nog ligger i fas på SVA-kursen så känns det som att jag inte gjort så mycket. Jag är helt klart inte van vid att jobba hemifrån.

Jag har slagits av tanken att hyra någon typ av litet kontor fram till nästa sommar men inte kollat upp det, det känns lite fånigt. Jag kände mig helt klart mer produktiv i kontorsmiljön på kåren.

Over and out.. Skönt att det börjar bli lite höst nu

<<<  <<  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom