Sun, 24 Mar 2013
Kommentarer

Jag fixade kommentarer på bloggen idag. Jag har kört bloggen helt fristående sen den kom upp, och inte riktigt känt ett behov av kommentarer. Men det var enkelt att implementera så jag tänkte att jag testar.

Kommentarerna går genom siten disqus.com, om man registrerar sig med mailadress borde man kunna kommentera fritt annars så skickas kommentaren till mig för godkännande innan den kommer upp på här. Jag hoppas att det inte påverkar laddningstiderna allt för mycket, om det funkar dåligt tar jag bort funktionen igen.

Slänger ett tack till AkaiKitsune på pyblosxom-ircen för hjälp med att sätta upp pluginen.

Fri, 22 Mar 2013
Gällande hela PyCon-grejjen..

Gällande PyCon-kontroversen... Bra att någon säger ifrån, bra att arrangörerna tar tag i problemet. Tråkigt att det måste bli diskussion om det.

Jag förväntar mig inte att någon insatt i frågan kommer läsa detta, speciellt som jag skriver på svenska, men ville få det sagt och det var lite långt för en tweet.

Länkar:
Bloginlägg från hon som sa ifrån (bakgrundsinfo)
Relevant googlesökning

Fri, 08 Feb 2013
10 år med Linux

Jag lyssnar på en podcast just nu om linux. Och något som ofta händer i den här typen av sammanhang är att någon drar en anekdot kring hur svårt linux var i början för att visa hur enkelt det kan vara idag.

Då känner jag mig ibland lite gammal, många av de som berättar den här typen av historier har hållit på med linux i 15 eller 20 år. Och det gör mig lite ibland lite glad att jag inte körde linux då (dessutom var jag runt 7 år och datorer var dyra). Men den typen av historier får mig att tänka till, jag tror jag var tretton när jag började köra en dualboot mellan någon windows och debian (jag tror det var woody). Och jag använde i princip bara debian för att där fanns firefox där man hade kontroll över vad den egentligen gjorde med min data (i praktiken betyder det att jag visste och kunde se i filsystemet att den tog bort min historik och cookies och sånt när jag bad den). Men sen dess har jag vant mig. Jag hade mycket hjälp på den tiden och behövde inte egentligen sätta upp något själv, men jag har lärt mig och vant mig vid att göra inställningar i textfiler. Jag känner igen frustrationen över att försöka få en mus att funka genom Xorg.conf och jag vet hur det var innan hotpluging fungerade.

Jag vet inte egentligen var jag vill säga med det här, men jag har kört linux i drygt 10 år (antar att jag kan tacka min far för det). Och det är runt halva linux livstid, vilket ibland får mig att känna mig lite gammal i sammanhanget. Lite gammal och lite stolt #humblebrag.

Wed, 06 Feb 2013
Gällande individuella utvecklingsplaner.

Jag såg den här nyhetsartikeln på svt.se nyss, och känner mig kluven. Å ena sidan har lärare i dag alldeles för mycket att göra. Som lärare hinner du sällan med alla dina åtaganden. Och om du inte då och då jobbar sena kvällar kommer du omöjligt lyckas fixa all planering, rättning och dokumentation. Men individuella utvecklingsplaner och omdömen är något jag tror är viktigt och som ger ett mervärde till eleverna.

Att ersätta dessa med betyg känns för mig som det värsta man kunde göra. Betyg överlag är ingen höjdare, men om vi prompt ska ha dessa så blir de ju ännu mer intetsägande om man dessutom tar bort stora delar av dokumentationen i löpande text. När läraren tvingas formulera något om varje elev så får eleven en fingervisning om vad man kan jobba på, och vad man är bra på. Utan det får eleven egentligen ingenting, en bokstav på ett papper säger ju inte särskilt mycket om det inte följs åt av en förklaring.

Skrivet i hast //Sebastian

Sun, 03 Feb 2013
conky och sed

Jag fixade med inställningarna till conky idag för att visa anteckningar från en fil.
Den spännande delen är längst ner på bilden, koden för det ser ut så här:

${color1}${execpi 1200 sed -e '/^#/d'
 -e 's/.*!.*/\${color7}&\${color1}/'
 /home/sebb/Conky_note.txt}

Kommandot består egentligen av tre delar.
color1 sätter standardfärgen
execpi 1200 laddar ett kommando var tjugonde minut och tolkar färgkoder för conky.
sed är det intressanta kommandot. -e tillåter flera kommandon i sed. "'/^#/d'" tar bort rader som börjar med # alltså kan jag kommentera i filen. "'s/.*!.*/\${color7}&\${color1}'" är den knepiga biten. "s" ersätter en rad med en annan. I det här fallet hittar den alla rader med utropstecken och kopierar in dem mellan conkys färgkommando så att de raderna blir röda. Alltså kan jag markera viktiga saker i conky.

WIN FOR ME
Hela .conkyrc finns här.

<<<  <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom