Wed, 27 Mar 2013
Videoblogg någon?

Senaste tiden har jag upptäckt en hel drös med youtubekanaler. Det får mig stundom att fundera på att göra något liknande. Antingen i stil med vlogbrothers eller utbildningsvideor (finns alldeles för få på svenska) men antagligen inte som Hanna Hart (det verkar kul men jobbigt, googla "my drunk kitchen"). Man skulle till exempel kunna göra videor om grammatik, litteratur eller religion och varför det är kul och viktigt, om inte annat skulle jag antagligen lära mig ganska mycket själv.

Frågan är så klart om någon skulle kolla, jag känner mig tveksam, men ingen har ju publik i början så jag kanske skulle testa. Än så länge är det bara något jag kom att tänka på, vi får se om det blir något av.

Mon, 25 Mar 2013
Lokaliseringsfrågan för LNU

Enligt Smålandsnytts hemsida lämnas det idag in en namninsamling angående vart Linnéuniversitetets nya lokaler ska ligga. Insamlingen tycker inte att man ska placera universitetet i centrala Kalmar. Som student vill jag säga att närheten till stan är en av de saker jag uppskattar mest med Linnéuniversitetet i Kalmar.

[Disclaimer]: Jag är engagerad på flera håll i studentlivet i Kalmar, men skriver här egna tankar.

Jag har inte varit oerhört delaktig i det som kommit att kallas lokaliseringsfrågan. Men jag har haft viss insyn i de alternativ som diskuterats, åtminstone i perioder. Det har varit på tal att placera universitetet ute vid brofästet (BBS, där man idag har bland annat ekonomi och teknik), ölandshamnen (Kocken, där sjöfartshögskolan håller till idag) eller fredriksskans (där det pågår helt annan verksamhet idag). I denna diskussionen ska också sägas att universitetet i Kalmar delvis har profilerat sig som ett stadsintegrerar universitet. För mig är detta en nyckelfråga som skiljer Kalmar från många andra lärosäten där studenterna fastnar på campus.

Jag vet inte varför med som student är det lätt att känna sig lite mindre på riktigt än den som har anställning. Man har ont om pengar, man har inget jobb, man har ingen semester och man arbetar ofta efter ett schema som omfattar fyra eller sex timmar per vecka. Samhället är inte byggt för studenter. Som student sätter du ditt eget schema och du förväntas kunna vara ledig när det behövs men förväntas samtidigt sitta hemma och läsa 30 timmar i veckan (jag ska inte ens gå in på hur dåligt den ekvationen går ihop). Problemet är att man som student lever ett annat liv än den som arbetar, men ändå förväntas delta i samhället på samma villkor. När man inte kan åstadkomma detta så utesluts man ur gemenskapen istället för att kunna delta på något annan sätt.

Det är med den bakgrunden som det vore högst olyckligt att isolera alla studenter ute vid brofästet. Genom att kalmars studenter idag finns nära stadskärnan har vi något lättare att delta i samhället utanför universitetsvärlden (oavsett om det gäller att kunna handla när butikerna har öppet eller att kunna delta i föreningslivet) än studenter i många andra städer har. Som student är det mitt huvudargument för att hålla universitetet kvar i stan, men stadskärnan har så klart också mycket att vinna på att ha studenterna nära (inte minst som kunder på fik och i butiker).

Sun, 24 Mar 2013
Kommentarer

Jag fixade kommentarer på bloggen idag. Jag har kört bloggen helt fristående sen den kom upp, och inte riktigt känt ett behov av kommentarer. Men det var enkelt att implementera så jag tänkte att jag testar.

Kommentarerna går genom siten disqus.com, om man registrerar sig med mailadress borde man kunna kommentera fritt annars så skickas kommentaren till mig för godkännande innan den kommer upp på här. Jag hoppas att det inte påverkar laddningstiderna allt för mycket, om det funkar dåligt tar jag bort funktionen igen.

Slänger ett tack till AkaiKitsune på pyblosxom-ircen för hjälp med att sätta upp pluginen.

Fri, 22 Mar 2013
Gällande hela PyCon-grejjen..

Gällande PyCon-kontroversen... Bra att någon säger ifrån, bra att arrangörerna tar tag i problemet. Tråkigt att det måste bli diskussion om det.

Jag förväntar mig inte att någon insatt i frågan kommer läsa detta, speciellt som jag skriver på svenska, men ville få det sagt och det var lite långt för en tweet.

Länkar:
Bloginlägg från hon som sa ifrån (bakgrundsinfo)
Relevant googlesökning

Fri, 08 Feb 2013
10 år med Linux

Jag lyssnar på en podcast just nu om linux. Och något som ofta händer i den här typen av sammanhang är att någon drar en anekdot kring hur svårt linux var i början för att visa hur enkelt det kan vara idag.

Då känner jag mig ibland lite gammal, många av de som berättar den här typen av historier har hållit på med linux i 15 eller 20 år. Och det gör mig lite ibland lite glad att jag inte körde linux då (dessutom var jag runt 7 år och datorer var dyra). Men den typen av historier får mig att tänka till, jag tror jag var tretton när jag började köra en dualboot mellan någon windows och debian (jag tror det var woody). Och jag använde i princip bara debian för att där fanns firefox där man hade kontroll över vad den egentligen gjorde med min data (i praktiken betyder det att jag visste och kunde se i filsystemet att den tog bort min historik och cookies och sånt när jag bad den). Men sen dess har jag vant mig. Jag hade mycket hjälp på den tiden och behövde inte egentligen sätta upp något själv, men jag har lärt mig och vant mig vid att göra inställningar i textfiler. Jag känner igen frustrationen över att försöka få en mus att funka genom Xorg.conf och jag vet hur det var innan hotpluging fungerade.

Jag vet inte egentligen var jag vill säga med det här, men jag har kört linux i drygt 10 år (antar att jag kan tacka min far för det). Och det är runt halva linux livstid, vilket ibland får mig att känna mig lite gammal i sammanhanget. Lite gammal och lite stolt #humblebrag.

<<<  <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom