Sat, 07 Sep 2013
Saker som händer för ögonblicket
Jag träffade en ny granne idag, den ensamstående flerbarnspappan verkade trevlig de få minuter jag träffade honom i trapphuset. Jag har den senaste tiden köpt en del saker på kickstarter och den första leveransen borde gå ut snart (blir regelbundet besviken på mailen för att det inte är skickat ännu). Jag beställde en pebble men räknar inte med att den kommer på ett par månader (men det känns lite peppande ändå). Jag har börjat på AU2 i plugget, det är en såndär kurs som folk säger att man kan sova sig igenom och efter en vecka börjar jag fundera på om jag skulle skriva upp mig på timmar där jag jobbade i somras Jag har bestämt mig för att inte söka om till styrelsen i Karolin, jag har egentligen tiden, men kan göra mer nytta på annat håll, jag funderar på att söka till kåren nästa år.

Jag installerade pushover på telefonen, det är en tjänst som jag undrar varför jag inte installerat tidigare men som jag inte har något egentligt behov av. Jag älskar deras API dock, enklaste någonsin. Jag skrev upp mig på IFTTT också men känner att jag är lite för säkerhets- och integritetsparanoid för att egentligen nyttja det fullt ut.

Over and out..

Tue, 06 Aug 2013
Lite kring sommaren

Sommaren är årstiden då man gör saker, och för att parafrasera en god vän är det när man gör saker som man inte skriver på nätet.
Jag har läst en hel del. Senast lästa är 'cather in the rye' (räddaren i nöden, tror jag, på svenska), den var trevlig och lite lagom lång. Intressant berättad, någon gång när jag får tid skulle det vara intressant att kolla på hur berättar-jaget framställs i den. Men just för ögonblicket känns det lite mycket som skolarbete.

Jag har mellan arbetspassen också spelat en del playstation. Det var ett tag sen nu, men senast började jag på heavenly sword. Det är inte ett dåligt spel, men jag skulle inte rekommendera det till någon. Jag har inte orkat spela klart det ännu, men är någonstans kring halvvägs igenom. Allt gameplay är strid och det funkar helt utmärkt att bara trycka slumpmässigt på knapparna. Jag började på Journy som verkade trevligt och fint, men jag tror jag ska försöka låna det igen istället för att betala för det själv.
Däremot har jag hört många bra saker om 'Last of us'. Jag är riktigt sugen på att spela det. Det verkar som att det är trevligt, men jag känner lite att jag inte kommer ha tid med det någon gång de närmaste månaderna så det får kanske vänta.

Also: jag såg någon på nätet som ville att man skulle gå med i Rippln. Söker man på youtube blir det skrattretande uppenbart att det handlar om pyramidspel. Jag spenderade förmiddagen idag med att skratta åt deras marknadsföring.

Sat, 01 Jun 2013
Gott och Blandatboken

De senaste dagarna har jag tänkt skriva om flera saker här, men det harinte blivit av, istället har en del av det hamnat på twitter och resten fallit bort. Jag tänkte att jag skulle göra en recap på det jag minns (det som skrevs ner någonstans).

1.Kickstarter är farligt. Det är underbart, men pengarna kan springa iväg ganska snabbt. Jag skapade ett konto för att sponsra en bok jag vill ha, men när jag väl har kontot är det väldigt lätt att sponsra fler saker utan att riktigt tänka sig för.

2.Jag har mer än en gång blivit sur på patentsystemet i USA och företag som utnyttjar det. Senast ett patent som rör podcasting, eller egentligen alla system för att distribuera mediafiler via feeds (i princip podcasts). Företaget som utnyttjar patentsystemet har riktat in sig på podcasts, men teoretiskt sett borde de kunna försöka ta ner nexflix och en rad andra stora företag också. Men det händer inte för stora företag kan försvara sig, istället går man på individuella (högprofilerade) podcasters (ursäkta anglifieringen). Jag hörde om det här i mars någon gång på linux outlaws, men på senare tid har EFF tagit tag i frågan och försöker se till att patentet (som är lite skrattretande på ett skrämmande sätt) ogiltigförklaras.

3.Det här skrev jag om på twitter nyligen. Jag hittade en artikel på Penny Arcade om ett rollspelssystem som någon byggt. Systemet verkade lite häftigt och ganska genomtänkt. Jag funderade på om jag kunde läsa själva regelboken och såg att den var uppe till försäljning. När man kommer till deras hemsida ser man detta:

What's up with that?! Vi har en dåligt designad webbsida och en kvinna som verkar ha två hudfärgade ballonger till bröst, dessa är dessutom kantiga och målade istället för påklädda. Dessutom har någon stackare valt en logotyp med ett typsnitt som var dåligt på ett GTA-spel för tio år sen. Sidan blir inte bättre längre ner:

Inte meningen att snacka skit om ett spel som verkade bra, men det kom igen. Jag kommer inte lägga pengar på något om det presenteras så.

Jag hade också tänkt säga något om SDs representation (och kommentarer) i media de senaste dagarna gällande Husby, men det känns inte som att det finns så mycket plats kvar i inlägget. Kort sagt har de gjort som de alltid gör.

Sun, 12 May 2013
Fågelbild

Såhär kan det se ut nedanför balkongen en söndagsförmiddag.
Det känns lite dåligt att jag inte vet vilken sorts fågel det är, men jag gissar på någon form av skata..?

Sat, 13 Apr 2013
Angående Björklunds uttalande kring lärarutbildningen här om dagen

Jag blev lite lack på Björklund här om dagen efter att svt rapporterat att han vill höja kraven för att komma in på lärarutbildningen. Jag skrev om det på twitter och lovade där en kompis att utveckla mina tankar kring det hela.

Liten bakgrund
Idag är det väldigt lätt att komma in på lärarutbildningen. Det blir också ibland tydligt att inte alla klarar av att hänga med i utbildningen och många faller bort. Detta är på många sätt ett komplicerat problem. Det är brist på flera olika typer av lärare (inte alla men många). Därför är det svårt att dra in på antalet platser på lärarutbildningen. Men de lärare som finns arbetar (ofta) under dåliga villkor, som lärare har man dåligt betalt, arbetar mycket och har stort ansvar. Detta gör att den som inte brinner för läraryrket söker något annat om möjligheten finns (med andra ord om betygen är höga nog). När de med höga betyg inte söker utbildningen blir platserna öppna för de med lägre betyg.

Jag vill också ha kompetenta lärare. Men det borde inte göras med styrning mot lärarutbildningen utan snarare mot grund- och gymnasieskolan. Gör man läraryrket till ett reellt alternativ för den som har möjlighet att välja kommer betygskraven att höjas naturligt.

Problem med krav på specifikt betyg
Ett annat tydligt problem i förslaget är att kräva mer än godkänt i gymnasiekurser. Det är inte så betygssystemet fungerar. Betygen betyder inte egentligen särskilt mycket idag (systemet gör dem viktiga men de innebär inget). De visar på en bedömning i slutet av en kurs, den bedömningen är många gånger baserad på examinationer under kursen, inte som de bör på elevens kunskaper vid kursens slut. De är dessutom helt irrelevanta efter ett par år, mycket av det man presterar på ett prov eller en inlämning är glömt fem minuter efter man lämnat in sin examination. Jag förstår poängen med att begära godkänt i vissa kurser (till exempel matematik för att bli mattelärare), det betyder att studenten har gått kursen och stött på de begrepp som kommer upp och förhoppningsvis har lättare för att läsa på och ta igen den information som krävs (eftersom man slipper börja helt från början). Men högre betyg är inte bättre än godkänt i det fallet.

Den enda gång ett C i praktiken är bättre än ett E är när kursen lästes nära inpå intaget till högre utbildning. Som när elever går direkt från gymnasiet till universitetet. Men vill vi egentligen ha lärare som inte sett annat än skola? Hint: nej det vill vi inte.
Jag inser att det här blev lite av ett inlägg kring varför betyg inte fungerar i allmänhet (och det finns många fler vinkar på samma tema som inte ryms i detta inlägg). Men det är ett av de större problemen med Björklunds förslag och den främsta anledningen till min ilska över förslaget.

<<<  <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom