Tue, 31 Dec 2013
Dagens avslöjanden kring NSA (skicklig föreläsare)

Jag misstänker att jag var mer misstänksam än många i min omgivning kring vad som egentligen försigår på nätet. Lite svårt dock att inte bli ännu mer paranoid efter att spenderat en timma på att kolla på det här.

Over and out, dags att läsa på om firmware för hårddiskar.

Tue, 10 Dec 2013
Ledamot i Linnéstudenternas styrelse

Jag blev under Linnéstudenternas medlemsmöte ikväll invald som ledamot i Kårstyrelsen. Jag är ännu inte riktigt säker på vad det kommer innebära för varken mig eller för kåren, men jag hoppas att min erfarenhet och föreningsvana kan vara till någon nytta.

Den ledamotspost jag fått av kvällens möte har speciellt fokus på studenträttsliga frågor för distansstudenter. Jag har det senaste året jobbat med liknande frågor för lärarstudenter främst på campus i Kalmar och ser fram emot att kunna jobba med den typen av frågor i ett större perspektiv. Jag har idag inte någon egentlig koll på livet som distansstudent men ser fram emot att få sätta mig in i något nytt igen, det var ett tag sen. Vill dessutom passa på att tacka mötet för förtroendet.

Over and Out, nu ska jag sätta mig in i kårens olika styrdokument, jag tror jag börjar med åsiktsdokumentet.

Sun, 08 Dec 2013
Helgen och Fry

Jag har över helgen gjort en del olika saker. Bland annat skrivit ett filarkiv här på siten som nog kommer upp inom kort. Jag har varit på styrelsebonding med styrelsen i Karolin. Lite som ett avslutningssamkväm trots att det är två månader kvar till vi avgår.

Jag har dessutom sett Stephen Fry: Out there. Ett program i två delar som SVT sänt nyligen. Ett upplyftande bitvis skrämmande program kring synen på homosexualitet runt om i världen.

Over and Out. Nu ska jag ta tag i att konfigurera en mailklient på min laptop så att jag kan börja använda den på riktigt..

Thu, 05 Dec 2013
WYSIWYG i emacs.

Jag ligger lite efter på mina podcasts och lyssnade just på Linux Outlaws från förra veckan. Där blev jag uppmärksammad på att Stallman vill ha WYSISYG[*] i emacs.

Det skrämmande är att Stallman är tillräckligt stor i branschen för att det ska hända och jag är inte det minsta sugen på det. Den största anledningen till att jag regelbundet använder emacs är att slippa allt skit som händer med dokument som sparas i WYSIWYG-format. Vill jag skriva ett brev eller en inlämning i skolan finns det flera bra alternativa program med WYSIWYG. För mig är poängen med emacs att det är en textredigerare som fungerar väl i terminalen och dessutom har bra funktioner för att påminna mig om stavning i textdokument och syntax i skript.

</ rant>

Det här är inte egentligen en dålig idé, jag antar att det kommer göras som ett mode, och därmed vara frivilligt att använda. Jag använder sällan emacs med GUI och är antagligen inte i målgruppen för projektet. Men ändå, Stallman skickade i princip ett mail där han sa:

    - Jag tycker vi ska göra det här, det var en idé för länge sen, kan inte någon fixa det?

Och folk verkar haka på. Jag finner det hela lite märkligt. För den som kommer från windows är det som att säga att anteckningar borde kunna läsa och skriva word-dokument, till vilket jag svarar att det finns ett annat program för det.

Over and out. Pizza nu, Sundström sen.

EDIT: Jag skrev det här inlägget i eftermiddags, när jag lägger upp det har det blivit kväll. Pizzan var god, Sundström var trevligt.

Tue, 03 Dec 2013
Räknade lite på min studietakt

Jag skriver första halvan på mitt examensarbete nu och tänkte att jag skulle dela med mig av lite siffror som jag räknat fram och sedan kommentera dessa kort.

Men först en liten koll på ett intressant stycket ur högskoleförordningen.

Kapitel 6. Utbildningen
"2 § Omfattningen av utbildningen skall anges i högskolepoäng där heltidsstudier under ett normalstudieår om 40 veckor motsvarar 60 högskolepoäng." (Högskoleförordning (1993:100) )

Här finns två intressanta siffror, det konstateras att heltidsstudier omfattar 40 veckor på ett år och att detta motsvarar 60 högskolepoäng. Den litteraturstudie som jag och övriga på AU2 ska skriva nu omfattar 15 hp (högskolepoäng). 15 är en fjärdedel av 60 rimligen kan då antas att man i tid borde tilldelas en fjärdedel av ett "normalstudieår", alltså heltidsstudier (40 timmar i veckan). 40 veckor delat på fyra är 10 veckor som gånger 40 timmar ger en total beräknad tid på 400 timmar för 15 hp heltidsstudier. Hittills inga problem.

Problemet uppkommer när man börjar räkna på hur mycket tid vi har för att skriva vårt arbete. Delkursen började officiellt igår (2013-12-02) och vi ska lämna in vårt arbete kl. 12.00 den nionde Januari. Genom att plocka upp en kalender och räkna på hur många arbetsdagar det är där emellan (ta bort julafton, nyårsafton, lördagar och röda dagar) ser man att det totalt är 22,5 dagar (räknar in en halv dag för den nionde). 400 timmar delat på 22,5 dagar ger 17,8 förväntade studietimmar per dygn, eller 223% studietakt. Vill man vara lite snäll och förstående mot universitetet kan man räkna till terminsslut det 18 Januari, det ger 29 dagar eller 13,8 arbetstimmar per dag (172% studietakt).

Det innebär alltså att hela klassen förväntas arbeta i runda slängar dubbel fart, och frågan jag ställer mig är vilka konsekvenser det får för arbetet och för studenterna, och vad man kan göra åt detta. Jag ser ett par scenarion:
1.Mest troligt är att studenterna kommer arbeta arslet av sig och nå en dryg heltid (helger inräknade), lämna in ett halvdant arbete och hälften kommer få underkänt (kompletering).
2.Ett alternativ vore att klaga och försöka få förlängd deadline. Men då skulle vi tvingas skriva in på nästa termin när vi har splittrats och alla har gått vidare till andra ämnen. Jag har svårt att se att detta är önskvärt.
3.Mindre troligt är att hela klassen arbetar i dubbel fart och producerar bra arbeten. Dels för att man inte gör något bra jobb om man inte vilar emellanåt, men också för att man inte orkar det i en månads tid. Dessutom är det svårt att se att man skulle orka fortsätta på nästkommande kurs i vår om man jobbade så mycket i slutet av denna.
4.Sista alternativet (som inte heller är rimligt) är att sänka kraven, problemet är att utbildningskvalitén blir lidande och vår examen mindre värd. Om man godkänner inlämningar som annars skulle underkännas urholkas hela systemet och betyget blir värdelöst. Om man låter oss skriva ett mindre arbete (7,5 hp vore en vanlig heltid) skulle vi inte kunna få vår examen.

Så för att sammanfatta har universitetet tvingat oss att arbeta med 200% studietakt, och det finns inget vi kan göra.


Vill passa på att tacka David på studentkåren som hjälpte till med högskoleförordningen och bollade siffror och tankar i förmiddags. (Denna text är dock på mitt ansvar ;) )
Over and out, tillbaka till litteraturstudien.

<<<  <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom