Sat, 31 May 2014
De senaste dagarna

En inte helt orelaterad headerbild
Har fått en del saker gjorda i dagarna.
Jag har signerat protokoll, skickat ett tiotal mail, hämtat ut mitt nya (hela) körkort och städat av skrivbordet.

Årsmötessäsongen är slut för i år, och jag har både skrivit och signerat det jag borde. Jag har skickat en uppsjö med mail som på ett eller annat sätt har att göra med min post som utbildningsbevare för Linnéstudenterna. Vi börjar formellt överlämningsperioden på måndag, har redan tjuvstartat med möten och annat. Jag vet inte hur många dekaner, prefekter och utredare jag skakat hand med i förra veckan (rektorerna är något mer lätträknade). Den nya körkortsdesignen är rosa och gulglittrig, jag vet inte riktigt vad jag tycker om det. Däremot vet jag att jag inte är så mycket för att de nu är tunnare och därmed känns ganska flimsiga (insåg precis, i skrivande stund att det tydligen inte är ett ord på svenska).

Jag har också under kvällen plockat av skrivbordet inne på kontoret. Det ser fortfarande stökigt ut, men det var värre. Nu kan man sitta här och det finns till och med plats för kaffet även om det får vänta till imorn förmiddag. Jag hade inte uppdaterat datorn på 47 dagar, och antagligen inte startat datorn på ungefär lika många. Sen jag köpte min nya bärbara har behovet minskat, men den har helt klart sina fördelar. Känns skönt att sitta vid ett riktigt tangentbord igen, även om knapparna här är smalare än de jag vant mig vid senaste tiden. Jag blir också förvånad över hur tung min mus känns. Det har gått en halvtimma ungefär och jag börjar vänja mig, oavsett vilket är det bättre än en trackpad.

Som märks håller jag på att se över layouten på hemsidan. Jag vet att den inte är optimal på telefon (eller annan liten skärm) men den funkar och innehållet går att läsa. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med bakgrunden ännu, men jag testar något nytt så får vi se hur det går. Jag tror att jag hittar något som funkar bättre än den gamla layouten i alla fall.

Jag måste fortfarande vänja mig vid tangentbordet, Over and out..

Sun, 25 May 2014
Akademisk högtid

En något relaterad headerbild
Idag är det valdag, Jag har redan röstat.

I fredags var jag med studentkåren på akademisk högtid. Det är den dagen på året då akademin (universitetsvärlden) ger utmärkelser till de som doktorerat eller på annat vis ska hedras. Bland andra så blev Peter Checkland utnämnd till hedersdoktor vid Linnéuniversitetet. Extra intressant var det för att han hade lite släckt med sig, bland annat en dotter som satt brevid mig på kvällens middag. Kristina Stutchbury är före detta lärare och jobbar nu som lärarutbildare på The Open University. Vi diskuterade utbildningssystemet (och lärarutbildningen) i både Sverige och Storbritannien, hon sa först att vi inte kunde ha det värre än de har, sen berättade jag om John Bauer gymnasiet och hon ändrade sig. Vi pratade om lärare som observerar varandra, vilket tydligen är vanligt i Storbritannien, och om projekt de hade i Afrika, Indien och Pakistan.

Vi lyssnade också på en rad intressanta och roliga tal, och en rad segare och mer långdragna tal. Jag skakade hand med folk jag kommer sitta i möten med under kommande året, och jag spenderade en ungefärlig timma med övriga kårrepresentanter på glasverandan medan ett förvånansvärt ihärdigt band spelade och publiken tunnades ut.

Over and Out...

Tue, 20 May 2014
New Stuff
En orelaterad headerbild

  1. Det är alldeles för varmt ute.
  2. Jag lyckades ha sönder min telefon. Min gamla telefon var en Nexus 4, den har glasrygg. Glasryggen sprack. Jag hade gärna väntat med att köpa ny för att se vad som kom i Nexus 6 eller kanske försöka få tag på en Oneplus One, men jag köpte en Nexus 5 istället, det är den mest prisvärda idag tillgängliga telefonen.
    Jag skulle vilja säga att jag är riktigt nöjd egentligen, den är lite större än jag är van vid, men inte farligt. Och skärmen är riktigt skarp, mycket varmare färger än Nexus 4 som nästan ser blå ut i jämförelse.
  3. Jag spelar sedan några månader HabitRPG. Rekommenderas. Bara för att det är kul att levla om inte annat.
  4. Jag har äntligen tagit tag i att beställa nytt körkort, mitt gamla är spruket (men funkar, så jag borde kunna rösta ändå).
  5. Glöm inte att rösta senast söndag.
Fri, 25 Apr 2014
Borgarna och studiemedlen
En orelaterad headerbild

Jag skrev för ett par dagar sen på twitter att jag skulle skriva något om regeringens förslag att inte skriva av studielån när studenten fyller 67 år. Jag brukar inte säga på nätet att jag ska skriva något om det inte redan är nästan färdigt. När jag gör det händer ofta det som hände nu, nämligen att något kommer i vägen och jag missar att skriva om det. Nu har nyheten lite tynat bort, artiklarna är inte längre lika enkla att hitta och länka till och jag minns inte riktigt hur mitt resonemang gick eller hur min spontana reaktion var. Men eftersom jag sa att jag skulle skriva om det så tänkte jag skriva åtminstone några rader.

Framför allt var det två saker i förslaget som jag reagerade på, den ena var att studielånen inte ska skrivas av på 67årsdagen som de görs idag, och det andra var att man ville höja påminnelseavgiften för försenad inbetalning. Båda dessa saker är föreslagna för att betala för reformer som kostar pengar. Jag hittade den här artikeln på SVT som beskriver det hela, dels försöker borgarna ta poäng för att inte sänka studielånet (som jag skrev om tidigare) och dels försöker man försämra studenters situation genom att förändra villkoren. Som jag sagt förut är den som studerar eller studerat en tillgång för samhället, det är dessutom (nästintill) ett inofficiellt krav att ha en (svensk) högre utbildning ifall man vill arbeta i Sverige. Av dessa anledningar bland andra känner jag att studiemedlen borde (dels vara högre men framför allt) bestå helt av bidrag istället för lån. Nu vill alltså sittande regering göra lånen större och villkoren sämre.

Vad borgarna gör i det här förslaget är att göra en utsatt samhällsgrupp ännu mer utsatt, och gör studier till ännu mer av en (nödvändig) risk som kommer slå ännu hårdare mot de som är utsatta sedan tidigare. Dessutom bygger hela förslaget på att man vill tjäna pengar på att människor misslyckas. Man vill tjäna pengar på den som inte kan betala i tid. Jag är väl medveten om att studiemedlen inte berör särskilt många, och jag begär inte att alla ska förstå eller oroa sig för hur det är att vara student i ett samhälle som skär ner på det mesta, men jag som är mitt i det ser hur debatten förs och det skrämmer mig ibland. (Jag kompenserar med att ha förvånansvärt dålig insikt i det svenska pensionssystemet).

I övrigt så pågår det i skrivande stund val till kårstyrelsen. Jag kandiderar till posten som utbildningsbevakare i Kalmar. Det finns en till kandidat och det är inte säkert hur det kommer sluta, men jag är både rekommenderad av valberedningen och mer erfaren. Det är bara jobbigt när valet pågår en hel vecka, jag kan liksom inte göra så mycket, men det dröjer så länge innan jag får veta resultatet.

Over and out.. Rösta på mig i Kårvalet

Sun, 06 Apr 2014
Äntligen sidebar!
Jag är äntligen listat ut hur jag kan göra en stabil sidebar (sidopanel?) på siten. Det finns verkligen ingen poäng i att ha en så bred ruta för test som jag hade innan när skärmarna idag har fånigt hög upplösning (sorry, ni som använder gamla telefoner).

Jag har bråkat ganska mycket med min nya dator. Jag har fått det att fungera dugligt nu, jag har fortfarande lite problem med ljudet, men det är överkomligt. Jag tror att det kan vara flash som bråkar mer än något annat, men har inte riktigt listat ut detaljerna ännu.
Dessutom är jag precis i uppstarten av min valkampanj för kårvalet, Linnéstudenterna ska välja ny styrelse om ett par veckor och jag har sökt posten som utbildningsbevakare. Om jag blir vald innebär det att jag skulle ta studieuppehåll ett år och fokusera på att arbeta med de studenträttsliga frågor jag idag driver ideellt. I maj är det EU-val och till hösten är det val till kommun/landsting/riksdag. Jag står på fjärde plats på Vänsterpartiets lista i Kommunvalet. Det känns både kul ock spännande.

Jag uppdaterade min nexus7 till CM11 idag från CM10.1, det var förvånansvärt enkelt. Jag har skjutit på det för att jag tänkt att det skulle vara mycket att fixa efteråt, eller att jag skulle bli tvungen att installera om från början. Men det var bara att klicka på uppdatera i princip. När den väl startat om öppnade jag chrome och tog ner rätt google-apps paket som jag sen installerade från recovery. Kunde nästan inte varit smidigare. Blir mer och mer sugen på att köra in CM även på telefonen, men jag har inte riktigt användningsområdet där så det lär inte bli snart.

Over and Out.. Sidebar!

<<<  <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom