Tue, 20 May 2014
New Stuff
En orelaterad headerbild

  1. Det är alldeles för varmt ute.
  2. Jag lyckades ha sönder min telefon. Min gamla telefon var en Nexus 4, den har glasrygg. Glasryggen sprack. Jag hade gärna väntat med att köpa ny för att se vad som kom i Nexus 6 eller kanske försöka få tag på en Oneplus One, men jag köpte en Nexus 5 istället, det är den mest prisvärda idag tillgängliga telefonen.
    Jag skulle vilja säga att jag är riktigt nöjd egentligen, den är lite större än jag är van vid, men inte farligt. Och skärmen är riktigt skarp, mycket varmare färger än Nexus 4 som nästan ser blå ut i jämförelse.
  3. Jag spelar sedan några månader HabitRPG. Rekommenderas. Bara för att det är kul att levla om inte annat.
  4. Jag har äntligen tagit tag i att beställa nytt körkort, mitt gamla är spruket (men funkar, så jag borde kunna rösta ändå).
  5. Glöm inte att rösta senast söndag.
Fri, 25 Apr 2014
Borgarna och studiemedlen
En orelaterad headerbild

Jag skrev för ett par dagar sen på twitter att jag skulle skriva något om regeringens förslag att inte skriva av studielån när studenten fyller 67 år. Jag brukar inte säga på nätet att jag ska skriva något om det inte redan är nästan färdigt. När jag gör det händer ofta det som hände nu, nämligen att något kommer i vägen och jag missar att skriva om det. Nu har nyheten lite tynat bort, artiklarna är inte längre lika enkla att hitta och länka till och jag minns inte riktigt hur mitt resonemang gick eller hur min spontana reaktion var. Men eftersom jag sa att jag skulle skriva om det så tänkte jag skriva åtminstone några rader.

Framför allt var det två saker i förslaget som jag reagerade på, den ena var att studielånen inte ska skrivas av på 67årsdagen som de görs idag, och det andra var att man ville höja påminnelseavgiften för försenad inbetalning. Båda dessa saker är föreslagna för att betala för reformer som kostar pengar. Jag hittade den här artikeln på SVT som beskriver det hela, dels försöker borgarna ta poäng för att inte sänka studielånet (som jag skrev om tidigare) och dels försöker man försämra studenters situation genom att förändra villkoren. Som jag sagt förut är den som studerar eller studerat en tillgång för samhället, det är dessutom (nästintill) ett inofficiellt krav att ha en (svensk) högre utbildning ifall man vill arbeta i Sverige. Av dessa anledningar bland andra känner jag att studiemedlen borde (dels vara högre men framför allt) bestå helt av bidrag istället för lån. Nu vill alltså sittande regering göra lånen större och villkoren sämre.

Vad borgarna gör i det här förslaget är att göra en utsatt samhällsgrupp ännu mer utsatt, och gör studier till ännu mer av en (nödvändig) risk som kommer slå ännu hårdare mot de som är utsatta sedan tidigare. Dessutom bygger hela förslaget på att man vill tjäna pengar på att människor misslyckas. Man vill tjäna pengar på den som inte kan betala i tid. Jag är väl medveten om att studiemedlen inte berör särskilt många, och jag begär inte att alla ska förstå eller oroa sig för hur det är att vara student i ett samhälle som skär ner på det mesta, men jag som är mitt i det ser hur debatten förs och det skrämmer mig ibland. (Jag kompenserar med att ha förvånansvärt dålig insikt i det svenska pensionssystemet).

I övrigt så pågår det i skrivande stund val till kårstyrelsen. Jag kandiderar till posten som utbildningsbevakare i Kalmar. Det finns en till kandidat och det är inte säkert hur det kommer sluta, men jag är både rekommenderad av valberedningen och mer erfaren. Det är bara jobbigt när valet pågår en hel vecka, jag kan liksom inte göra så mycket, men det dröjer så länge innan jag får veta resultatet.

Over and out.. Rösta på mig i Kårvalet

Sun, 06 Apr 2014
Äntligen sidebar!
Jag är äntligen listat ut hur jag kan göra en stabil sidebar (sidopanel?) på siten. Det finns verkligen ingen poäng i att ha en så bred ruta för test som jag hade innan när skärmarna idag har fånigt hög upplösning (sorry, ni som använder gamla telefoner).

Jag har bråkat ganska mycket med min nya dator. Jag har fått det att fungera dugligt nu, jag har fortfarande lite problem med ljudet, men det är överkomligt. Jag tror att det kan vara flash som bråkar mer än något annat, men har inte riktigt listat ut detaljerna ännu.
Dessutom är jag precis i uppstarten av min valkampanj för kårvalet, Linnéstudenterna ska välja ny styrelse om ett par veckor och jag har sökt posten som utbildningsbevakare. Om jag blir vald innebär det att jag skulle ta studieuppehåll ett år och fokusera på att arbeta med de studenträttsliga frågor jag idag driver ideellt. I maj är det EU-val och till hösten är det val till kommun/landsting/riksdag. Jag står på fjärde plats på Vänsterpartiets lista i Kommunvalet. Det känns både kul ock spännande.

Jag uppdaterade min nexus7 till CM11 idag från CM10.1, det var förvånansvärt enkelt. Jag har skjutit på det för att jag tänkt att det skulle vara mycket att fixa efteråt, eller att jag skulle bli tvungen att installera om från början. Men det var bara att klicka på uppdatera i princip. När den väl startat om öppnade jag chrome och tog ner rätt google-apps paket som jag sen installerade från recovery. Kunde nästan inte varit smidigare. Blir mer och mer sugen på att köra in CM även på telefonen, men jag har inte riktigt användningsområdet där så det lär inte bli snart.

Over and Out.. Sidebar!

Thu, 13 Mar 2014
Drottningsylt avsnitt_2 och studiebidraget

Jag sitter i skrivande stund och lyssnar igenom klippningen till avsnitt 2 av Drottningsylt. Avsnittet kommer att släppas om en knapp timma ungefär och handlar mycket om lärarutbildningen, skolpolitik och studiemedel. Bland annat pratar vi om den sänkning av studiebidraget som borgarna föreslog.

Alldeles nyss såg jag dock att avsnittet redan är daterat. Reinfeldt har gått ut med att de backar [SVT, Aftonbladet] och istället vill höja skatten något på alkohol och tobak. *Slow Clap* Det är visserligen bra att ingen längre talar om att sänka studiebidraget, det är visserligen bra att man öppnar för höjda skatter men det är ur studentperspektiv ändå en förlust.

Genom att på riktigt föreslå att sänka bidraget har borgarna satt ribban. SFS (Sveriges förenade studentkårer) säger i aftonbladets artikel att det verkar som att borgarna tagit sitt förnuft till fånga. Men som jag ser det har borgarna istället tydligt visat att de inte bryr sig om studenterna. Det är ju inte så att Anders Borg bytte åsikt i frågan, det blev bara lite bökigare att uttrycka åsikten. En röst på borgarna är en röst på att studenterna kommer fortsatta att vara åsidosatta och en garanti för fyra år till där studenternas ekonomi står stilla medan både löner och priser höjs.

Over and out..

Thu, 06 Mar 2014
#blogg100 Dag005: (S, för snabb uppdatering) med en video om Ukraina

En snabb uppdatering för sakens skull. Den här videon förklarade läget i Ukraina ur ett perspektiv som jag inte riktigt sett tidigare. Taget ihop med diskussionen i media känns det som en god introduktion.

Vlogbrothers gör ett par generellt bra kanaler på youtube om över lag så litar jag på att de har koll på vad de pratar om. John Green (i videon) har oundvikligen ett annat perspektiv på det än vad många i debatten i Sverige har, som amerikan beskriver han konflikten med en viss distans och gör det dessutom ur en historisk kontext. Lite som en snabbkurs.

<<<  <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom