Sat, 06 Sep 2014
Her (2013) - spontana tankar

Poster från Her (2013)
Jag såg filmen Her idag. Jag har fått den rekommenderad från tre olika av varandra oberoende podcaster. När jag sagt att jag ska se den har folk i min närhet sagt att den är bra. Jag vet inte om mina förväntningar bidrog men jag tyckte inte att det var speciellt bra. Den var inte dålig men har ett par problem (eller saker jag stör mig på).

Jag hoppas kunna diskutera den på en podcast längre fram, men vill skriva något kort i alla fall. Filmen är ganska snyggt och stilfullt gjord, skådespelarna gör ett bra jobb över lag, men filmen i helhet är långsam. Inte på det sättet att det känns som att den är lång, men det känns som att det inte händer något i den, trots att det egentligen händer ganska mycket runt huvudkaraktären som utvecklas genom filmen. Den andra kommentaren jag har spontant är att filmen väcker en intressant tanke kring vår relation till teknik och ställer frågan vad AI skulle göra om det uppfanns. Men sen svarar filmen på sin egen fråga, det finns inget utrymme för tanke eller diskussion, saken är redan avgjord.

Det är en helt okej film, se den om ni vill, men jag känner att den är överskattad.

Over and out.. Förkyld, introduktionen är slut, möte i Växjö fyra av fem arbetsdagar nästa vecka.

Tue, 12 Aug 2014
Bilder från Ottfjället

Sten, vatten och träd
För ett par veckor sen var vi i Östersund på den lilla semester jag haft i år. Jag har många bilder på renar och vackra utsikter från trakterna kring Östersund.

Over and Out.. Nu är jag tillbaka på kåren, och vi börjar komma igång ordentligt med arbetet inför hösten och introduktionen, känns bra.
Ovanför trädgränsen

Tue, 22 Jul 2014
Varför man borde kryptera allt

Om man är den typen av person som använder Youtube till annat än kattvideor kan jag rekommendera de flesta kanalerna som Brady Haran har gjort (många i samarbete med University of Nottingham). Den här kom just ut på en kanal om datorer och handlar om varför alla borde kryptera allt de skickar.

Over and out.. Min nyckel ligger i filbiblioteket som jag jobbar på (kommer komma upp i framtiden).

Sat, 19 Jul 2014
OnePlus One - Första intryck

Sen i förgår har jag haft en ny telefon. Den heter One och är från företaget OnePLus. I praktiken är det en stor platt telefon med riktigt bra hårdvara och Cyanogenmod förinstallerat för 3000 kronor. Det finns ganska många recensioner för den på nätet så jag tänkte inte göra en till här. Men jag kan säga att jag över lag är riktigt nöjd. Den är större och tyngre än min Nexus5, men det är fortfarande riktigt lätt. Nexus4 var ganska tung och kändes gedigen i sin konstruktion, 5an känns i jämförelse lite som en leksak. OnePlus One är ett klart steg i rätt riktning därifrån.

Jag har ganska snabbt vant mig vid 5,5-tums skärmen, och den känns riktigt välbyggd. Mjukvaran är en specialversion av Cyanogenmod (CM11S), och den är inte alltid felfri. Jag har fått en del appar (systemappar främst) som kraschat. Den är riktigt snabb på att starta upp igen, den är ofta igång igen innan jag hinner klicka ner felmeddelandet, men det är lite bökigt. Jag skulle tro att den enda (definitivt den största) skillnaden mot vanliga Cyanogenmod är att den är certifierad av Google och alltså har playstore och allt som man förväntar sig av en androidbaserad telefon idag.

Over and out.. Mer om detta en annan gång.

Tue, 15 Jul 2014
Om teknik, Microsoft och vad vem kan göra med mina produkter


Jag vet inte så mycket om organisationen bakom den här sidan men jag uppskattar deras manifest för teknik. Det är helt klart ett problem att man till exempel inte kan installera vad man vill på sin telefon itan att bryta garantin (även om det är hårdvaran som går sönder). Det är också ett problem att man inte kan komma åt varken mjuk- eller hårdvara i till exempel spelkonsoller utan att riskera att företaget som gjort konsollen både stänger av den och drar dig inför rätta.

Men det värsta är ändå att försöka aktivera Microsoft exchange. Jag försökte en gång i tiden få min studentmail till min dåvarande telefon (N900), mailservern ville ha rätt att göra i princip vad som helst med min telefon. Den ville kunna radera all min data, låsa min telefon, kopiera och läsa datan och en lång rad med andra saker som jag inte kände var värt det. På Linnéstudenterna har vi samma system (universitetet har bytt sen något år tillbaka). Jag har både jobbdator och tjänstetelefon, det är inte i praktiken ett problem. Men för helvete Microsoft. Jag inser att en del företag (inte nödvändigtvis med rätta) vill kunna kontrollera företagshemligheter, och jag litar på Linnéstudenterna. Men alla dessa tillstånd borde inte vara standard och de borde definitivt gå att stänga av.

<<<  <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom