Wed, 15 Mar 2017
Jobbat med fel saker

Igår satt jag på balkongen en stund och pluggade. Det var riktigt skönt ute. Idag har det varit blåsigt och jag har haft ont i hela kroppen. En del av det är träningsvärk, och en del är nog något annat. Jag tror jag sov konstigt i natt för jag har haft ont i huvudet hela dagen och varit tröttare än jag gärna erkänner.

Jag har försökt komma igång flera gånger med plugget, jag har sett en halv inspelad föreläsning om gramatik men inte alls gjort allt det jag borde. Till viss del beror det på att jag varit trött hela dagen, och dels beror det på att jag inte vet vad universitetet tänker göra med min VFU. Jag har blivit lite slängd fram och tillbaka mellan olika studieguider, uppgifter och handledare. Med tanke på att VFU:n börjar nästa vecka känns det lite stressande att fortfarande inte veta vad som gäller. Jag har en del andra kurser jag skulle kunna göra vid sidan av det, som tenta-plugg för SVA och att fixa kompletteringen på min uppsats, men det har inte varit en engagerande dag.

Jag har stundom halvsovit på soffan och stundvis fixat med bloggen, det nya systemet känns lovande. Jag har förlikat mig med ett tema som jag bara ändrat lite grann i, och det verkar som att i alla fall en del av inläggen här kommer bli (relativt) enkla att flytta över, inte helt automatiska, men relativt problemfria.

Tue, 14 Mar 2017
Fler nya system

Den senaste tiden har jag använt ett par olika system för att hålla ordning på saker som behöver bli gjorda. Mitt nya (men egentligen inte längre nya) intresse för pennor har gjort att jag ofta listar saker på papper. Speciellt saker som ska göras på kort sikt, kanske samma dag, eller inom samma projekt. Det finns något skönt med att kunna kryssa för och stryka över saker efterhand som de inte längre är relevanta. Jag har också använt mig av todo.sh det är ett litet program på datorn, egentligen mer av ett skript, som presenterar en textfil skriven i ett speciellt format. På varje rad i textfilen finns en sak att göra. Varje sak kan ha datum för när den ska vara klar, när den lades in och ifall jag vill dölja den till senare. Jag kan också sortera varje rad efter olika projekt och kontext. Kontexten är mer övergripande, jag har till exempel haft en som heter skola för när jag gör skolarbete och en som heter hemmafix för exempelvis att städa av byrån i sovrummet (just det har legat i min lista sen i somras). En sista viktig funktion är att alla saker kan prioriteras från A till Z, i praktiken har jag bara i undantagsfall använt någon bokstav lägre än C.

Jag gillade verkligen systemet att sortera listan efter projekt, jag gillade att jag kunde prioritera saker i listan och det känns säkert att förlita sig på gammal teknik som textfiler. Men jag saknade att kunna lägga anteckningar eller bifoga dokument till min lista och jag saknade att kunna lägga in återkommande saker. På test kör jag därför todoist nu. Todoist var en av många olika system jag testade för att göra listor för ett par år sedan innan jag fastnade för todo.sh. Jag kommer på två saker som fick mig att välja bort det då, och båda har förändrats nu. Det ena är att för ett par år sen började det komma riktigt många appar och webbsidor för att skapa listor. Jag vet inte men jag antar att det var trendigt. Problemet på internet är att det är svårt att se vilka som kommer finnas kvar och vilka som kommer försvinna. Det har visat sig att todoist blev en av de större, men det var långt ifrån självklart då. Den garanterade långsiktigheten var en av anledningarna till att jag fastnade för todo.sh. Den andra anledningen att jag inte gillade todoist var för sorteringen. Todoist sorterar alla inlägg i projekt (de som inte tilldelas ett projekt sorteras i ett eget samlingsprojekt som kallas inbox) och utöver det kan man lägga labels till inläggen. När jag använde todoist tidigare kände jag inte att detta tillförde mycket och jag tyckte det var lite bökigt och komplicerat, men efter att ha vant mig vid kontext och projekt från todo.sh känns det som ett bra system. Så länge jag har i åtanke att kontext motsvaras av projekt och projekt motsvaras av label så funkar det ganska bra.

Jag har testkört todoist ett par dagar nu och jag saknar en dedikerad klient på datorn, som det är nu finns det bara i webbläsaren till linux (officiellt i alla fall). Men i övrigt känns det bra. Jag har också testkört ett nytt bloggverktyg. Jag har de senaste åren arbetet bara med textfiler och python-skript (PyBlosxom) som genererar html från textfilerna. Det har inte varit helt smidigt dock. Vissa layout-grejer som jag inte gör så ofta måste jag kolla upp varje gång jag gör för att se hur jag gjorde senast och det tar en hel del tid om jag skulle gå in och redigera eller uppdatera någonting. Det är ett smidigt system att publicera i, men inte att driva som en levande sida. Av den anledningen har jag kollat runt lite och fastnat för Grav och det verkar riktigt trevligt. Jag har bara svårt att lyckas ordna med något av deras temas så att det ser ut som jag vill ha det. Men antagligen kommer det komma en nystart på bloggen med Grav som underliggande plattform. Inte nu, men om ett par veckor kanske.

Mon, 27 Feb 2017
Efter Calcon

I helgen har det varit Calcon och det har över lag gått väldigt bra. Jag har inte jobbat natt som jag gjort de senaste åren utan har istället haft pass i entrén under eftermiddagarna, problemlöst under förmiddagarna och spelat lite på lördagskvällen. Det har varit riktigt skönt att gå hem och sova på nätterna. En stor del av hur smidigt Calcon har fungerat för oss som drivit det är att vi har haft hjälp av ett dedikerat team med personer som städat i korridorerna och fixat i köket. Calcon hade varit riktigt tungt att driva utan dem, som blivit viktigare efterhand som vi blivit en mer slimmad grupp av erfarna engagerade. Det har gjort särskild skillnad eftersom Calcon slog besöksrekord iår igen.

Östran hade ett större inslag, men det är bakom betalvägg, Public service gjorde också artiklar dock. Länkar till SVT för jag hittar inte sändningen från Sveriges Radio.
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/spelkonvent-i-kalmar-lockade-hundratals

Vi är några stycken som funderat ett tag på att ta ett steg tillbaka från Calcon. Jag är en av dem som sagt att vi inte kommer att vara med i styrelsearbetet under året som kommer och det känns lite konstigt. Jag har varit med och drivit det i åtta år nu, och har jobbat på calcon i tio år. Jag tror det är hög tid att låta andra kliva fram istället. Vi har haft några nya som verkat engagerade senaste åren och jag hoppas att det blir enklare för dem att ta större plats om några av oss gamla kliver åt sidan. Jag hoppas att jag är välkommen tillbaka att arbeta under Calcon-helgen, men det ska bli lite skönt att låta någon annan ta ansvar för att driva igenom detaljerna under året.

Thu, 23 Feb 2017
Uppsatsseminarium

Igår var jag på uppsatsseminarium. Det har gått bra, jag har några kompletteringar att göra, men inte jättemycket. Jag tycker att uppsatsseminarium som examinationsform känns lite konstigt. Inför seminariet ska man läsa en annan students uppsats och under seminariet ska man kommentera uppsatsen. Men jag blir knappast bedömd på min opponering, jag måste göra det, men hur eller på vilken nivå jag gör det väger knappast in i mitt resultat, det är bara en fråga om huruvida man gjort det eller inte.

Argumenten för att ha opponering på en annan students uppsats är bl.a. att den andra studenten får kommentarer på sin text och får diskutera innehållet. Det är mycket lättare för den andra studenten att argumentera med mig än med examinatorn. Det är också ett sätt att efterlikna strukturen i att lägga fram en avhandling eller ett arbete på högre forskningsnivå. Båda de argumenten är bra, och jag uppskattar att man har opponering. Men att vara opponent har alltid känts konstigt. Speciellt som man gör det sällan och med olika handledare och examinatorer varje gång är det svårt att få någon vana i hur det bör gå till.

Idag drar Calcon igång för min del. Många har jobbet hårt de senaste månaderna, jag har varit jobbat mindre hårt med Calcon eftersom jag haft uppsatsen och lite annat plugg. Men i helgen är det konvent och jag ska ner och ställa iordning i eftermiddag. Det känns lite konstigt att inte ha varit med så mycket i diskussionerna inför konventet, jag är inte riktigt säker på vad jag ska göra när jag kommer dit. Men det finns alltid något att göra.

Sun, 19 Feb 2017
Pennor och blogg

Jag har spenderat nästan hela januari med att skriva uppsats. Det har varit oerhört intensivt, men i förra veckan lämnade jag in den. I helgen hade jag tenta. Jag skrev omtenta för att jag skrev uppsats när ordinarie tillfället var. Det känns lite dumt att medvetet missa en tenta, men jag har hellre en tenta kvar än en uppsats ifall någon av dem ska missas.

Parallellt med uppsatsskrivandet har jag hittat en ny hobby. Jag vet inte varför men jag har snöat in på reservoarpennor. Kollar man runt lite på nätet så överlappar det en del mellan tangentbordshobbyn och penhobbyn, men jag är ändå lite förvånad på mig själv. Oavsett varför har jag fastnat för pennor så skriver mer nu än jag tror jag gjort någonsin, det känns bra. Jag har hittat lite folk på nätet som delar hobbyn, det verkar vara en av de trevligare gemenskaper jag hittat online. Men det ska också sägas att jag inte är på reddit och läser om pennor. Eftersom jag uppskattar att läsa vad andra skriver har jag funderat på om jag också ska skulle skriva om pennor. Men jag har hittills inte stött på någon som pratar svenska i penhobbyn, och är lite tveksam till att börja skriva på engelska.

Jag har också funderat på att göra en nystart på bloggen. Min syster rensade sin blogg för lite sen och började om på nytt, jag funderar på att göra det samma. Jag har haft tre olika mer långsiktiga bloggar hittills och det börjar kännas som att denna fyllt sitt syfte. Det har inte hänt någon stor förändring som manar till nystart, men jag känner att det kanske är dags att rensa ur lite och omdefiniera vad bloggen är och kan vara. Ifall jag samtidigt skulle hitta ett smidigare bloggverktyg så är det helt okej för mig, jag har letat (om än passivt) i snart ett år.

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  >> >>>  Hacker emblem Made with PyBlosxom